Palvelut

Palvelut hevosten omistajille

Mikäli olet kiinnostunut käyttämään laboratoriopalveluitamme säännöllisesti esimerkiksi valmennuksesi tukena, on sinulla mahdollisuus saada kuluttajahinnoistamme alennusta. Ota yhteyttä, niin laitetaan yhteistyökuviot kuntoon!

Otamme näytteitä vastaan myös suoraan eläinten omistajilta. Eläimen sairastuessa tulee omistajan olla aina yhteydessä eläinlääkäriin. Sairauteen liittyvä näytteidenotto, tulosten tulkitseminen ja diagnoosin tekeminen sekä sairauden kontrollointi vaativat aina eläinlääkärin ammattitaitoa. Terveydenhuollollisten uloste-, poskisolu- ja karvanäytteiden ottaminen onnistuu kuitenkin omatoimisestikin. Usein näitä näytteitä otetaan itse eläinlääkärin ohjeistamana. Tarkempia näytteenotto-ohjeita eri tutkimuksiin löytyy laboratoriokäsikirjastamme.

Seuraamalla erilaisten veriarvojen, kuten lihasarvojen, muuttumista valmennuksen aikana voit optimoida hevosyksilölle sopivan valmennusohjelman ja ruokinnan. Ruokintaan saat apua esimerkiksi Hevostietokeskuksen Hopti-ruokintaohjelmasta. Opit tietämään kuinka valmennettavasi palautuu harjoituksista, milloin voit koventaa harjoittelua ja milloin hevonen on valmis kilpailuun. Myös kilpailukaudella on tärkeää seurata erityisesti rasittavien kilpailusuoritusten jälkeistä palautumista, jotta voit ennaltaehkäistä mm. rasitusvammojen syntyä. Etenkin tulehdus- ja lihasarvojen tarkistamisella ennen kilpailusuoritusta voit huolehtia siitä että hevonen on terveytensä puolesta valmis suoritukseen.

  • Hyödyllistä kirjallisuutta:
  • Grönberg, P. Hevosen ABC. ISBN 951-98744-0-2.
  • Kinnunen, S. Hevosten valmennusfysiologian perusteet. ISBN 952-5256-05-7.
  • Hinchcliff, K. et al. Equine Exercise Physiology. ISBN 978-0-7020-2857-1

Verinäytteen saa ottaa vain eläinlääkäri tai muu näytteenottoon asianmukaisen koulutuksen saanut ja riittävät tiedot ja taidot omaava henkilö. (HE 30/1999)

Erilaajuisia verinäytepaneeleita löydät tutkimusvalikoimasta kohdasta Hevonen: tutkimuspaketit. Hevosille on tarjolla myös laaja valikoima hengitystiepatogeeni-PCR-tutkimuksia sekä tietenkin lantanäytetutkimukset, kuten madonmunien määritys:

Tarvittaessa valmistamme lähialueen hevosille kolikuureja. Tilaa kuuri etukäteen. Valmistamiseen menee muutamia päiviä. Kuurin voit hakea laboratoriostamme.