Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Hevosen IgG (kvantitatiivinen varsan vasta-aine) (S/HP/EP/M)

Vasta-aineet eli immunoglobuliinit ovat immuunijärjestelmään kuuluvia liukoisia glykoproteiineja, joiden avulla elimistö tunnistaa vieraita organismeja tai niiden osia. Jokainen vasta-aine tunnistaa tietyn antigeenin. Vasta-aineita syntetisoivat ja erittävät plasmasoluiksi muuntuneet immuunijärjestelmän B-lymfosyytit eli B-solut. Vasta-aineen esiasteet toimivat B-solujen reseptoreina. Aktivoituessaan B-solu alkaa tuottaa ja erittää reseptorinsa kaltaisia vasta-aineita.

Immunoglobuliinit (Ig) jaetaan isotyyppeihin (luokkiin) niiden raskasketjujen vakiodomeenien mukaan. Isotyyppejä on viisi: IgG, IgA, IgM, IgD ja IgE. IgG on immunoglobuliineista yleisin.

IgG vasta-aineet eivät kulkeudu tamman istukan läpi eikä syntyvällä varsalla ole vielä omaa IgG-tuotantoa, joten sillä ei ole immuunipuolustusjärjestelmää. Vastasyntynyt varsa tarvitsee siis IgG-vasta-aineita ja se saa niitä emänsä ternimaidosta. Vasta-aineiden imeytyminen on suurimmillaan (noin 85 %) 6–8 h kuluttua syntymästä. 12 h kuluttua imeytyminen alkaa heikentyä ja 24 h jälkeen vasta-aineita ei enää juurikaan imeydy.

Verinäyte tulisi ottaa (aikaisintaan 12 h) 18–36 h kuluttua syntymästä varsan verenkierrossa olevan IgG- vasta-ainetason määrittämiseksi.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä

Näytetyyppi:

Seerumi, Li-hepariini- tai EDTA-plasma 0,3 ml. Ternimaitoa tarvitaan määritykseen vähintään 2 ml. Näyte säilyy 3 vrk huoneenlämmössä, 7 vrk jääkaappilämpötilassa ja 6 kk pakastettuna (–20°C). Lievä lipemia ja ikteria eivät häiritse määritystä.

Menetelmä:

Kvantitatiivinen immunologinen määritys

Viitearvot:

Verinäytteelle:

  • < 200 mg/dl – täydellinen vasta–ainepuutos
  • 200–400 mg/dl – vähän vasta–aineita
  • 400–800 mg/dl – kohtalaisesti vasta–aineita
  • > 800 mg/dl – riittävästi vasta-aineita

Ternimaidolle:

  • < 3000 mg/dl – heikkolaatuinen
  • 3000–5000 mg/dl – kohtuullinen
  • 5000–8000 mg/dl – hyvä
  • > 8000 mg/dl – erittäin hyvä

Lue lisää liitteistä:

Vinkki! Voit suojata näytteet esim. sanomalehteen käärimällä.