Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Virtsan magnesium (US/U)

Hypomagnesemia on märehtijöillä halvausoireita aiheuttava sairaus, joka voi johtaa eläimen äkkikuolemaan. Hypomagnesemia on yleisin lypsävillä ja paastoavilla tai kovin karkeaa rehua syövillä eläimillä.

Virtsan magnesiumeritys kuvaa elävällä eläimellä seerumi- tai plasmamääritystä herkemmin elimistön magnesiumpuutetta, eli vähentynyt magnesiumin eritys virtsaan on melko luotettava magnesiumpuutteen osoittaja. Puutostilassa eritys virtsaan on lähes olematonta. Toisaalta runsas magnesiumin saanti ravinnosta lisää magnesiumin eritystä (ellei elimistössä ole magnesiumin puutostilaa). Esimerkiksi hyperkalsemia ja diureetit lisäävät magnesiumin eritystä virtsaan lisäten virtsan magnesiumpitoisuutta ja pienentäen plasmapitoisuutta.

Kuolleelta eläimeltä magnesium kannattaa määrittää lasiaisnesteestä, jossa pitoisuus säilyy muuttumattomana pisimpään kuoleman jälkeen.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä

Näytetyyppi:

Virtsanäyte 0,5 ml säilöntäaineettomassa tai Stabilur-putkessa. Näyte säilyy 2 vrk huoneenlämmössä ja 7 vrk jääkaapissa.

Menetelmä:

Kolorimetrinen (IFCC-suosituksen mukainen, ksylidyylisininen)

Viitearvot:

nauta 4–5 mmol/l

Lähteet:

NAUTOJEN SAIRAUDET 2005 Vitamiinien ja hivenaineiden puutostilat ja liikasaanti 1; Satu Pyörälä ja Tiina Tiihonen

 

 

  • Suomalaista palvelua

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Kysytte meileissä miten pärjäsitte. Minusta palvelu on jatkuvasti loistavaa: asiantuntevaa, nopeata, avuliasta, joustavaa, eläinlääkärin ja asiakkaan huomioon ottavaa! Kiitos!"