Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Virtsan magnesium (US/U)

Hypomagnesemia on märehtijöillä halvausoireita aiheuttava sairaus, joka voi johtaa eläimen äkkikuolemaan. Hypomagnesemia on yleisin lypsävillä ja paastoavilla tai kovin karkeaa rehua syövillä eläimillä.

Virtsan magnesiumeritys kuvaa elävällä eläimellä seerumi- tai plasmamääritystä herkemmin elimistön magnesiumpuutetta, eli vähentynyt magnesiumin eritys virtsaan on melko luotettava magnesiumpuutteen osoittaja. Puutostilassa eritys virtsaan on lähes olematonta. Toisaalta runsas magnesiumin saanti ravinnosta lisää magnesiumin eritystä (ellei elimistössä ole magnesiumin puutostilaa). Esimerkiksi hyperkalsemia ja diureetit lisäävät magnesiumin eritystä virtsaan lisäten virtsan magnesiumpitoisuutta ja pienentäen plasmapitoisuutta.

Kuolleelta eläimeltä magnesium kannattaa määrittää lasiaisnesteestä, jossa pitoisuus säilyy muuttumattomana pisimpään kuoleman jälkeen.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä

Näytetyyppi:

Virtsanäyte 0,5 ml säilöntäaineettomassa tai Stabilur-putkessa. Näyte säilyy 2 vrk huoneenlämmössä ja 7 vrk jääkaapissa.

Menetelmä:

Kolorimetrinen (IFCC-suosituksen mukainen, ksylidyylisininen)

Viitearvot:

nauta 4–5 mmol/l

Lähteet:

NAUTOJEN SAIRAUDET 2005 Vitamiinien ja hivenaineiden puutostilat ja liikasaanti 1; Satu Pyörälä ja Tiina Tiihonen

Päivitetty: 14.6.2019

 • Palveleva laboratorio

 • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

  Liity joukkoomme

 • Asiakkaamme kertovat:

  "Ensimmäistä kertaa asioin yrityksenne kanssa. Aivan ykkösluokan palvelua kaikin puolin. Etukäteen olin puhelimitse yhteydessä ja sieltä sain asiakaspalvelijalta erittäin hyvät neuvot ja positiivisen tunteen. Kaikki oli valmiiksi suunniteltua ja helpoksi tehtyä, näytepurkit, lähetyslaatikko...
  Vastaus tuloksesta tuli nopeammin kuin olisin osannut edes odottaa. Kiitos siis hienosta palvelusta!
  "