Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

TLI (trypsin-like immunoreactivity, koira) (S/HP, paasto)

Trypsiini on haimaperäinen entsyymi, jonka tehtävä on pilkkoa ruuansulatuksessa proteiineissa aminohappojen välisiä sidoksia. Sen edeltäjä, trypsinogeeni, syntetisoidaan haimassa, josta se erityksen jälkeen muuttuu aktiiviseksi trypsiiniksi ruuansulatuskanavassa. Trypsiinin määrä seerumissa / plasmassa vähenee haiman eksokriinisessä vajaatoiminnassa, ja suurenee haimatulehduksessa. Sen on todettu olevan spesifinen haimatulehduksen merkkiaine.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä

Näytetyyppi:

Seerumi tai Li-hepariiniplasma 0,5 ml. Paastonäyte on välttämätön. Näyte säilyy 7 vrk jääkaapissa ja 6 kk pakastettuna (–20 °C).

Menetelmä:

Immunoluminometrinen määritys

Viitearvot:

 • koira     5–34 ug/l

Tulkinta:

Pienentyneitä pitoisuuksia esiintyy haiman vajaatoiminnassa (EPI, exocrine pancreatic insufficiency)

 • pitoisuuksia alle 2.5 ug/l pidetään merkkinä EPI:sta. Tulos on syytä varmistaa uusintamittauksella muutaman viikon kuluttua.

Suurentuneita pitoisuuksia tavataan akuutissa haimatulehduksessa.

 • pitoisuudet yli 50 ug/l viittaavat selkeästi haimatulehdukseen
 • on kuitenkin huomionarvoista, että TLI-määritys ei ole täysin sensitiivinen haimatulehdukselle. Sen pitoisuus ei välttämättä nouse voimakkaasti tulehduksen alkaessa, ja toisaalta saattaa laskea muiden haimaspesifisten entsyymien tavoin muutamassa päivässä.

 

 

 • Suomalaista palvelua

 • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

  Liity joukkoomme

 • Asiakkaamme kertovat:

  "Helppo ja nopea sähköisen lähetteen tekeminen. Vastauksista saa s-postiin ilmoituksen, joka on loistavaa!! Erittäin hyvää palvelua!!"