Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

T3 (Trijodityroniini) (S)

Trijodityroniini (T3) on tutumman tyroksiinin (T4) biologisesti aktiivinen muoto. Kun yksi tyroksiinin neljästä jodiatomista poistetaan, muodostuu aktiivinen T3-hormoni. Se säätelee lähes täysin elimistön perusaineenvaihdunnan tasoa, ja siten energiankulutusta ja -tarvetta. Se vaikuttaa myös mm. kasvuun, sydämen sykkeeseen ja kehon lämpötilaan.

Esimerkiksi koirilla, jyrsijöillä ja ihmisillä jopa 20 % verenkierrossa olevasta T3:sta on muokattu T3 muotoon jo kilpirauhasessa. Toisilla lajeilla – kuten kissoilla, naudoilla, vuohilla ja lampailla – muokkaaminen tapahtuu lähes täysin muissa kudoksissa. T3:n pitoisuus verenkierrossa on huomattavasti pienempi kuin T4:n. Normaalisti T3:n osuus on vain noin 5 % kokonaiskilpirauhashormonien määrästä.

T3-määritystä voidaan käyttää varmistamaan epäselviä T4- ja TSH-tuloksia. Esimerkikisi kissalla yhdenaikaisesti koholla olevat T4 ja T3 ovat varma hypertyreoosin merkki. Etenkin hypotyreoosissa T3:n pitoisuuden muutoksen suuruus korreloi usein T4:a paremmin sairauden vakavuuteen. Tämä on ymmärrettävää sen voimakkaamman biologisen aktiivisuuden vuoksi. Toisaalta T3 reagoi myös herkemmin ei-kilpirauhasperäisiin sairauksiin, joiden vuoksi kilpirauhashormonien pitoisuudet ovat normaalia pienempiä ilman vajaatoiminnan kliinisiä oireita (ns. sick euthyroid syndrome). Siksi pienehkö T4- mutta alle viitearvon oleva T3-pitoisuus voi olla merkki muusta kuin aivolisäke-kilpirauhas-akselin vakavasta sairaudesta. Esimerkiksi maksa-, munuais- tai sydänperäiset sairaudet, diabetes ja voimakkaat tulehdukset voivat pienentää sekä T4-, mutta etenkin T3-pitoisuutta.

Kuten kaikkien kilpirauhasmarkkereiden kohdalla, on hyvä muistaa kortikosteroidi- ja sulfalääkkeiden pienentävä vaikutus T3-pitoisuuteen sekä mahdollisten T3-autovasta-aineiden tulosta huomattavastikin vääristävä vaikutus. T3 toimii muiden kilpirauhastutkimusten lisänä vahvistamassa diagnoosia, ja se tuleekin aina tulkita yhdessä muiden laboratoriotulosten ja kliinisten oireiden kanssa.

Vastausaika:

2 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)

Näytetyyppi:

Seerumi 0,5 ml. Näyte säilyy 7 vrk jääkaappilämpötilassa ja 2 kk pakastettuna (-20°C). Vähäinen lipemia ja hemolyysi eivät häiritse määritystä.

Menetelmä:

CLIA

Tulkinta

Pienentyneet pitoisuudet

  • hypotyreoosi (kts. T4 ja T4-vapaa)
  • ei-kilpirauhasperäinen sairaus, esim.
    • maksan sairaudet
    • munuaissairaudet
    • diabetes
    • sydämen vajaatoiminta
    • infektiot
  • lääkeaineet
    • sulfapohjaiset antibiootit
    • kortikosteroidit

Suurentuneet pitoisuudet

  • hypertyreoosi (kts. T4 ja T4-vapaa)

Lähteet:

Peterson ME, Melián C, Nichols R. Measurement of serum concentrations of free thyroxine, total thyroxine, and total triiodothyronine in cats with hyperthyroidism and cats with nonthyroidal disease. J Am Vet Med Assoc. 2001, 15;218(4):529-36.

Kantrowitz LB, Peterson ME, Melián C, Nichols R. Serum total thyroxine, total triiodothyronine, free thyroxine, and thyrotropin concentrations in dogs with nonthyroidal disease. J Am Vet Med Assoc. 2001, 15;219(6):765-9.

Peterson ME, Melián C, Nichols R. Measurement of serum total thyroxine, triiodothyronine, free thyroxine, and thyrotropin concentrations for diagnosis of hypothyroidism in dogs. J Am Vet Med Assoc. 1997, 1;211(11):1396-402.

Peterson ME. Diagnostic tests for hyperthyroidism in cats. Clin Tech Small Anim Pract. 2006; 21(1):2-9.

Päivitetty: 10.1.2025