Laboratoriokäsikirja

Salmonella

Takaisin hakutuloksiin

Salmonella (viljely) (tuotantoeläinten uloste, ympäristö)

Salmonellavalvontaohjelman mukainen tutkimus tuotantoeläimille.

Salmonellat ovat suolistobakteereita, joita esiintyy linnuissa, nisäkkäissä ja matelijoissa sekä oireettomilla kantajilla että infektoituneilla yksilöillä. Salmonella-bakteeri leviää ympäristöön ulosteen mukana. Tuotantoeläimet ja ihmiset voivat saada tartunnan saastuneen veden, rehun tai elintarvikkeen välityksellä.

Suomen kansallisen salmonellavalvontaohjelman piiriin kuuluvat naudat, siat ja siipikarja sekä niistä saatava liha ja kananmunat. Salmonellavalvontaa ja näytteiden tutkimista ohjaa Maa- ja metsätalousministeriön asetus zoonooseista 316/2021

Ilmoitettavista eläintaudeista on ilmoitusvelvollisuus laboratoriolla, eläinlääkärillä ja omistajalla. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Nauta:

Sika:

Siipikarja:

  • Näytteenotto-ohje (Ruokavirasto) >>
  • Ennen näytteenottoa kannattaa lukea>>
  • Huom! Pakolliseen terveysvalvontaan sisältyvässä siipikarjan virallisessa salmonellanäytteenotossa ulostenäyte on kelpoinen vain häkkikanalanäytteestä. Kaikissa muissa tapauksissa vaaditaan tossunäytteet. Tossuja (putkiharsopaloja) voit tilata veloituksetta tilauslomakkeemme kautta.

Näytetyyppi:

Uloste, tossut, alusmateriaali, sivelypöly tai pöly suljettuna mieluiten minigrip-pussiin. Hanskojen tai solmittavien pussien käyttöä näyteastiana ei suositella.

Tarkistathan sopivan näytetyypin ja laboratorion tarvitseman näytemäärän ylläolevista näytteenotto-ohjeista.

Huomioitavaa:

  • Lähetä näytteen mukana Ruokaviraston lähete tai kirjoita vastaavat tiedot sähköiselle lähetteelle.
    Ruokaviraston lähetteet löydät täältä >> (Vinkki! Täytä sähköisesti, tulosta, allekirjoita ja liitä sähköiselle lähetteelle/lähetä tuloste näytteiden mukana)
  • Näytteenlähetys kannattaa ajoittaa alkuviikkoon. Laboratorion tulee aloittaa näytteen analysointi viimeistään 72 tunnin kuluttua näytteenotosta. Ei lauantailähetyksiä.

Vastausaika:

4–7 arkipäivää. Huomioihan tämän esim. eläinten myyntiä ja siirtoa suunnitellessa.

Menetelmä:

Salmonella ISO 6579-1:2017/A1 2020

Päivitetty: 11.12.2023