Laboratoriokäsikirja

Salmonella

Takaisin hakutuloksiin

Salmonella (viljely) (tuotantoeläinten uloste, ympäristö)

Salmonellavalvontaohjelman mukainen tutkimus tuotantoeläimille.

Salmonellat ovat suolistobakteereita, joita esiintyy linnuissa, nisäkkäissä ja matelijoissa sekä oireettomilla kantajilla että infektoituneilla yksilöillä. Salmonella-bakteeri leviää ympäristöön ulosteen mukana. Tuotantoeläimet ja ihmiset voivat saada tartunnan saastuneen veden, rehun tai elintarvikkeen välityksellä.

Suomen kansallisen salmonellavalvontaohjelman piiriin kuuluvat naudat, siat ja siipikarja sekä niistä saatava liha ja kananmunat. Salmonellavalvontaa ja näytteiden tutkimista ohjaa Maa- ja metsätalousministeriön asetus zoonooseista (316/2021)

Nauta:

Sika:

Siipikarja:

Näyte:

Uloste, tossut, alusmateriaali, sivelypöly, pöly. Tarkistathan sopivan näytetyypin ja laboratorion tarvitseman näytemäärän ylläolevista näytteenotto-ohjeista.

Huomioitavaa:

 • Lähetä näytteen mukana Ruokaviraston lähete tai kirjoita vastaavat tiedot sähköiselle lähetteelle.
  Ruokaviraston lähetteet löydät täältä >> (Vinkki! Täytä sähköisesti, tulosta, allekirjoita ja liitä sähköiselle lähetteelle/lähetä tuloste näytteiden mukana)
 • Näytteenlähetys kannattaa ajoittaa alkuviikkoon. Laboratorion tulee aloittaa näytteen analysointi viimeistään 72 tunnin kuluttua näytteenotosta. Ei lauantailähetyksiä.

Vastausaika:

4–7 arkipäivää

Menetelmä:

Salmonella ISO 6579-1:2017/A1 2020

Päivitetty: 26.10.2021

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia

 • Vieraile T-paitakaupassa

  Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

  Siirry kauppaan