Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Salmonella (tuotantoeläinten uloste, ympäristö)

Salmonellavalvontaohjelman mukainen tutkimus tuotantoeläimille.

Salmonellat ovat suolistobakteereita, joita esiintyy linnuissa, nisäkkäissä ja matelijoissa sekä oireettomilla kantajilla että infektoituneilla yksilöillä. Salmonella-bakteeri leviää ympäristöön ulosteen mukana. Tuotantoeläimet ja ihmiset voivat saada tartunnan saastuneen veden, rehun tai elintarvikkeen välityksellä.

Suomen kansallisen salmonellavalvontaohjelman piiriin kuuluvat naudat, siat ja siipikarja sekä niistä saatava liha ja kananmunat.

Nauta:

Sika:

Siipikarja:

Näyte:

Uloste, tossut, alusmateriaali, sivelypöly, pöly. Tarkistathan sopivan näytetyypin ja laboratorion tarvitseman näytemäärän ylläolevista näytteenotto-ohjeista.

Huomioitavaa:

 • Lähetä näytteen mukana Ruokaviraston lähete tai kirjoita vastaavat tiedot sähköiselle lähetteelle.
  Ruokaviraston lähetteet löydät täältä >> (Vinkki! Täytä sähköisesti, tulosta, allekirjoita ja liitä sähköiselle lähetteelle/lähetä tuloste näytteiden mukana)
 • Näytteenlähetys kannattaa ajoittaa alkuviikkoon. Laboratorion tulee aloittaa näytteen analysointi viimeistään 72 tunnin kuluttua näytteenotosta. Ei lauantailähetyksiä.

Vastausaika:

4–7 arkipäivää

Menetelmä:

Salmonella ISO 6579-1:2017/A1 2020

Päivitetty: 13.4.2021

 • Suomalaista palvelua

 • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

  Liity joukkoomme

 • Asiakkaamme kertovat:

  "Helppo ja nopea sähköisen lähetteen tekeminen. Vastauksista saa s-postiin ilmoituksen, joka on loistavaa!! Erittäin hyvää palvelua!!"