Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Salmonella ISO 6579-1:2017 (nauta, sika, kana, broileri, kalkkuna)

Salmonellavalvontaohjelman mukainen tutkimus tuotantoeläimille.

Lähetä näytteen mukana Ruokaviraston lähete tai kirjoita vastaavat tiedot sähköiselle lähetteelle.
Ruokaviraston lähetteet löydät täältä >> (Vinkki! Täytä sähköisesti, tulosta, allekirjoita ja lähetä näytteiden mukana)

Nauta:

Näytteenotto-ohje >>
Asetus nautaeläinten ja sikojen salmonellavalvonnasta (Maa- ja metsätalousministeriö) >>

Sika:

Näytteenotto-ohje (Sikava) >>
Asetus nautaeläinten ja sikojen salmonellavalvonnasta (Maa- ja metsätalousministeriö) >>

Siipikarja:

Näytteenotto-ohje (Ruokavirasto) >>
Sivelyuloste näytteenotto-ohje (Ruokavirasto) >>

Ennen näytteenottoa kannattaa lukea:
Asetus kanojen ja kalkkunoiden salmonellavalvonnasta (Maa- ja metsätalousministeriö) >>

Huom! Pakolliseen terveysvalvontaan sisältyvässä siipikarjan virallisessa salmonellanäytteenotossa ulostenäyte on kelpoinen vain häkkikanalanäytteestä. Kaikissa muissa tapauksissa vaaditaan tossunäytteet. Tossuja (putkiharsopaloja) voit tilata veloituksetta tilauslomakkeemme kautta.

Näyte:

Uloste, tossut, alusmateriaali, sivelypöly, pöly.

Näytteenlähetys mielellään alkuviikosta. Laboratorion tulee aloittaa näytteen analysointi viimeistään 72 tunnin kuluttua näytteenotosta. Ei lauantailähetyksiä.

Vastausaika:

4–7 arkipäivää