Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Salmonella (liha- ja maitotuotteet, ympäristö)

Salmonellat ovat suolistobakteereita, joita esiintyy linnuissa, nisäkkäissä ja matelijoissa sekä oireettomilla kantajilla että infektoituneilla yksilöillä. Salmonella-bakteeri leviää ympäristöön ulosteen mukana. Tuotantoeläimet ja ihmiset voivat saada tartunnan saastuneen veden, rehun tai elintarvikkeen välityksellä. 

Suomen kansallisen salmonellavalvontaohjelman piiriin kuuluvat naudat, siat ja siipikarja sekä niistä saatava liha ja kananmunat. Muita elintarvikkeita ja tuotantoympäristöjä velvoittaa omavalvontaan mm. salmonellan osalta EU:n mikrobikriteeriasetus  (N:o 2073/2005, asetus elintarvikkeiden mikrobiologisista vaatimuksista). 

Ruokaviraston ohje elintarvikealan toimijoille >>

Näytetyyppi:

Liha- ja maitotuotteet, tuotantoympäristönäytteet

Vastausaika:

4–7 arkipäivää

Lähete:

Salmonella (liha- ja maitotuotteet, ympäristö)

Vinkki! Täytä lähete sähköisesti, tulosta ja lähetä näytteiden mukana

Menetelmä:

Salmonella ISO 6579-1:2017/A1 2020

 

Vinkki! Voit suojata näytteet esim. sanomalehteen käärimällä.

  • Suomalaista palvelua

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Aivan mielettömän hyvä asiakaspalvelu... en olisi ikinä selvinnyt tästä itse, ilman sen ihanan ihmisen apua joka teki siellä päässä minulle kaiken alusta loppuun asti. Tulokset tuli juuri niin kun luvattiin ja niin selvästi että minäkin ymmärsin. Tulen käyttämään teidän palveluja jatkossakin ja suosittelen teitä myös muille. Kiitos teille todella paljon!"