Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Rabies AB (FAVN) (koira, kissa) (S)

Käy lajeille: kissa, koira

Raivotauti eli rabies on viruksen aiheuttama keskushermosto-sairaus. Se voi tarttua kaikkiin nisäkkäisiin, myös ihmiseen ja lemmikkieläimistä etenkin kissaan ja koiraan. Tartunta tapahtuu yleisimmin sairastuneen eläimen puremasta, ja itämisaika vaihtelee viikoista muutamiin kuukausiin. Tartunnan saanut eläin voi levittää tautia jo joitakin päiviä ennen oireiden alkamista.

Suomi on ollut virallisesti raivotautivapaa maa vuodesta 1991. Sen jälkeen tartuntoja on tavattu vain tuontieläimillä. Tauti kuuluu Suomen eläintautilainsäädännön mukaan lakisääteisesti vastustettaviin, vaarallisiin eläintauteihin. Sen leviämistä ehkäistään mm. lemmikkieläinten rokotusvaatimuksilla, rokottamalla villieläimiä syöttirokottein raja-alueilla sekä vaatimalla tuontikoirilta voimassa olevat rokotukset sekä tunnistusmerkinnät. Tuotaessa koiria maista, joissa raivotautia esiintyy yleisesti, vaaditaan rokotuksen lisäksi myös raivotautivasta-aineiden määritys. Merkintä raivotautirokotuksesta tehdään lemmikkieläinpassiin tai EU-malliseen eläinlääkärin antamaan todistukseen.

Mahdollinen tartunta voidaan todeta vasta eläimen kuoleman jälkeen aivojen kudostutkimusten perusteella, ei elävältä eläimeltä. Vasta-ainetutkimuksella voidaan selvittää immuunijärjestelmän vastetta raivotautirokotteelle.

HUOM! Pakollisia tietoja lähetteellä ovat:

 • Omistaja: Etunimi, Sukunimi, Osoite, Postinumero, Kaupunki, Maa
 • Eläin: Laji, rotu, nimi, syntymäaika, sukupuoli, mikrosirun numero/tatuoinnin nro

Toimita lisäksi seuraavat tiedot (lähetteen kommenttikenttään):

 • Sirutuspäivämäärä
 • Testauksen syy: Tuonti Eurooppaan/Tuonti muihin maihin (mihin?)/Vain titteritasoa varten
 • Kiireellinen näyte: Kyllä/Ei
 • Rokotteen tiedot: merkki, eränumero, viimeisimmän rokotuksen päivämäärä
 • Tunnistusmerkintä tarkistettu -merkintä ja tunnistusmerkinnän tarkastaneen eläinlääkärin nimi sekä eläinlääkärinumero

Vastausaika:

5–12 arkipäivää (+ sertifikaatin postitus)

Näytetyyppi:

1 ml seerumia. Suositellaan erottelua hemolyysin estämiseksi. Eroteltu näyte säilyy jääkaapissa 7 vrk ja pakastettuna -20 °C vähintään 3 kk.

Vasta-ainetason nouseminen rokotteen antamisen jälkeen riippuu siitä monesko rokoteannos on kyseessä. Ensimmäisen rokotteen jälkeen suositellaan odottamaan eri lähteistä riippuen 14-30 vrk ja kahden tai useamman rokotteen jälkeen 10-21 vrk ennen vasta-ainetutkimuksen tekemistä.

Menetelmä:

FAVN (Fluorescent Antibody Virus Neutralization) IDEXX-laboratoriossa (EU:n hyväksymä laboratorio). Englanninkielinen sertifikaatti.

Tutkimuksessa mitataan eläimen immuunijärjestelmän vastetta raivotautirokotteelle eli sitä onko rokotevaste riittävä. Tutkimusta ei voida käyttää raivotaudin diagnosointiin.

Tulkinta:

WH0:n ja 0IE:n suositusten mukaan vähintään 0,5 IU/ml:n titteri rokotuksen jälkeen antaa riittävän suojan ja mahdollistaa matkustamisen Pet Travel Scheme ohjelman (PETS) ja EU:n asetuksen 576/2013 mukaisesti.
According to WH0/0.I.E. recommendations a titre above or equal 0.5 IU/ml after vaccination is considered to provide sufficient protection and allows travelling under the terms of Pet Travel Scheme (PETS) and EU regulation 576/2013.

Päivitetty: 16.5.2022

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia