Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Pitkäkarvaisuus FGF5 (c.284G>T, c.556_571del16, c.559_560dupGG, c.578C>T)

Käy useille eri roduille.

Karvan pituus on yksi merkittävistä ulkomuoto eroista eri koira rotujen välillä. Joissakin roduissa sekä lyhyt että pitkä karvanmuunnos ovat mahdollisia. Tällaisia rotuja ovat mm. colliet, mäyräkoirat ja saksanpaimenkoirat. Tietyissä roduissa pitkää tai lyhyttä karvanmuunnosta taas pidetään hylkäävänä virheenä.

Pitkäkarvaisuus periytyy autosomaalisena resessiivisenä ominaisuutena, jolloin vain molemmilta vanhemmiltaan pitkäkarvaisuusgeenin perineet koirat ovat ulkoasultaan pitkäkarvaisia. On tärkeää huomioida, että koiran ulkoasuun voivat vaikuttaa myös muut karvan laatua säätelevät geenit.

Testi testaa neljää FGF5-geenimuunnosta (c.284G> T, c.556_571del16, c.559_560dupGG, c.578C> T). Testi ei testaa afgaaninvinttikoirilla esiintyvää FGF5-geenimuunnosta g.8193T>A.

Vastausaika:

2–3 viikkoa (yhteistyölaboratorio)

Näytetyyppi:

EDTA-kokoveri tai poskisolunäyte (2 kpl)

Menetelmä:

DNA-tekniikat (PCR, sekvensointi, qPCR) (yhteistyölaboratorio)

Tulkinta:

 • Tulos: N/N:
  Koira on lyhytkarvainen,eikä kanna genomissaan pitkäkarvaisuutta ilmentävää FGF5-alleelia.
 • Tulos: N/FGF5:
  Koira on lyhytkarvainen, mutta kantaa pitkäkarvaisuutta ilmentävää FGF5-alleelia perimässään.
 • Tulos: FGF5/FGF5:
  Koira on pitkäkarvainen ja kantaa perimässään kahta pitkäkarvaisuutta ilmentävää FGF5- alleelia.

Lähteet:

Cadieu E, Neff M, Quignon P, Walsh K, Chase K, Parker HG, Vonholdt BM, Rhue A, Boyko A, Byers A, et al.: Coat variation in the domestic dog is governed by variants in three genes. 2009;326:150-153.

 

 • Suomalaista palvelua

 • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

  Liity joukkoomme

 • Asiakkaamme kertovat:

  "Aivan mielettömän hyvä asiakaspalvelu... en olisi ikinä selvinnyt tästä itse, ilman sen ihanan ihmisen apua joka teki siellä päässä minulle kaiken alusta loppuun asti. Tulokset tuli juuri niin kun luvattiin ja niin selvästi että minäkin ymmärsin. Tulen käyttämään teidän palveluja jatkossakin ja suosittelen teitä myös muille. Kiitos teille todella paljon!"