Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Maidon progesteroni (nauta)

Normaali progesteronin eli keltarauhashormonin toiminta mahdollistaa naudan tiinehtymisen ja tiineyden normaalin ylläpysymisen. Lehmän normaali kiimakierto on 21 vrk, mutta se voi vaihdella yksilöittäin 18–24 vrk välillä

Kiimakierto jaetaan neljään vaiheeseen:

1) keltarauhasvaihe norm. kesto 14 vrk
2) esikiima kesto 1–3 vrk
3) kiima (seisova kiima) kesto ½ vrk
4) jälkikiima kesto 1–3 vrk

Progesteronin eli keltarauhashormonin mittaamista käytetään määritettäessä:

1) Kiimakierron vaihetta: progesteronitason ollessa korkea voidaan päätellä keltarauhasen toimivan, eikä lehmä voi olla tällöin kiimassa. Eli lehmä on joko tiine tai se on keltarauhasvaiheessa. Jos progesteronitesti on matala, on lehmä kiimavaiheessa. Kiimatarkkailulla tulisi pyrkiä selvittämään onko lehmä esikiimassa, seisovassa kiimassa tai jälkikiimassa. Kiiman uusimisen seuranta: 1. näyte 19 vrk jälkeen ja toinen 22 vrk kiiman jälkeen.
2) Tiinehtyvyyttä: siemennyksen jälkeen 22–23 vrk:n jälkeentehdyllä progesteronitason mittauksella voidaan saada selville lehmän mahdollinen tiineys. Jos tulos on matala, ei lehmä todennäköisesti ole tiine. Jos progesteronitaso on koholla, on lehmä todennäköisesti tiine. Onnistuneen siemennyksen jälkeen progesteronitason tulisi pysyä korkealla. Mikäli näin ei ole, on lehmä jäänyt ns. tyhjäksi.
3) Munasarjojen toiminnan tutkimisessa: poikimisen jälkeen progesteronitestillä voidaan päätellä lisääntymistoimintojen käynnistymistä. Ellei normaalia kiimaa havaita 50 päivän sisällä poikimisesta, määritetään progesteronitaso. Mikäli taso on matala, tulisi testi uusia 10 vrk:n päästä. Jos taso on edelleen matala, eivät munasarjat toimi normaalisti tai kiimakierto ei toimi.
4) Munasarjatoiminnan varmistamisessa kiiman jälkeen: näyte 9–10 vrk kiiman jälkeen.
5) Valekiimojen poissulkemisessa: progesteronitaso ei sovi kiimakierron vaiheeseen.

Progesteronitasojen seurannan tulisi olla suunniteltua ja järjestelmällistä, jotta tulosten tulkinnassa vältytään virheellisiltä ja harhaanjohtavilta tulkinnoilta.

Vastausaika:

1–3 arkipäivää

Näytetyyppi:

Maitonäyte lisäaineelliseen (suositus) tai puhtaaseen putkeen. Otetaan lypsyn jälkeen ns. jälkimaito, vähintään 1 ml eli 1–2 suihketta. Lisäaineellinen näyte säilyy huoneenlämmössä 3 vrk, jääkaapissa 14 vrk ja pakastettuna pidempään. Lisäaineettoman näytteen säilytys vähintään jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä:

ELISA

Tulosten tulkinta:

Progesteroniarvo

Tiineystesti

Kiimatesti

Munasarjojen toiminta

Alle 5 nmol/l Ei tiine Mahdollisesti kiimassa Mahdollinen häiriö munasarjojen toiminnassa
5–10 nmol /l Ei tiine Mahdollisesti kiimassa (raja-arvo) Keltarauhanen häviämässä, kasvamassa tai toimii heikosti
Yli 20 nmol/l Mahdollisesti tiine
(n. 85 % varmuus)
Ei kiimassa Toimiva keltarauhanen

 

Päivitetty: 4.12.2023

  • Palveleva laboratorio

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Erittäin nopeaa ja helppoa asioida teidän kanssa. Näytepaketti toimitettiin kotiin ja näyte oli helppo ottaa ja lähettää analyysiin. Ehdottomasti suosittelen palveluanne."