Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Kystatiini B (IDEXX Cystatin B)(U)

UUTUUS, saatavilla 1.7. alkaen

Kystatiini B on biomarkkeri, joka kuvaa erityisesti munuaisten vaurioitumista. Sen pitoisuudet nousevat, kun munuaistubulusten epiteelisoluissa on akuutti ja/tai aktiivinen vaurio, toisin kuin munuaisten toimintaa mittaavat biomarkkerit kreatiniini ja SDMA, jotka heijastavat muutoksia glomerulussuodatusnopeudessa.  

Munuaissairaus on patologinen tila, jossa munuaisten toiminta on pysyvästi muuttunut. Potilaalla diagnosoidaan munuaissairaus, kun munuaisten kyky hoitaa yhtä tai kaikkia ensisijaisia tehtäviään on heikentynyt. Munuaisvauriolla tarkoitetaan munuaisten vaurioita, jotka voivat vaikuttaa tai olla vaikuttamatta munuaisten toimintaan. 

Kystatiini B on solunsisäinen proteiini, jota vapautuu virtsaan munuaisten tubulaaristen epiteelisolujen vaurioitumisen seurauksena. Sitä voidaan käyttää munuaisten vaurioitumisen tunnistamiseen, mutta sillä ei pysty arvioimaan munuaisten toimintaa. Muut munuaisten merkkiaineet, kuten SDMA, kreatiniini ja urea, korreloivat glomerulussuodatusnopeuden (GFR) kanssa, ja niitä käytetään edelleen munuaisten toiminnan arviointiin. 

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä 

Näytetyyppi:

Vähintään 2 ml virtsaa lisäaineettomassa putkessa. Näyte säilyy 3 vrk huoneenlämmössä ja 10 vrk jääkaappilämpötilassa. Doksisykliini voi laskea tulostasoa. 

Menetelmä:

IDEXX Cystatin B. Menetelmä on eläinlajispesifinen. 

Viitearvot:

 • Koira 0 – 99 ng/ml 
 • Kissa 0 – 99 ng/ml 

Tulkinta:

Oireinen potilas 

 • < 100 ng/ml – Aktiivinen munuaisvaurio on epätodennäköinen 
  • Tulos viittaa siihen ettei aktiivista munuaisvauriota ole. Jos on syytä epäillä munuaisvauriota, suositellaan toiminnallisten munuaismerkkiaineiden ja kystatiini B:n kontrollointia 24-48 tunnin kuluttua. Lisätutkimukset, kuten kuvantaminen, virtsan proteiini/kreatiniini-suhde ja virtsaviljely herkkyysmäärityksineen voivat olla hyödyllisiä. 
 • ≥ 100 ng/ml – Aktiivinen munuaisvaurio on todennäköinen 
  • Tulos 100 ng/ml tai yli viittaa aktiiviseen munuaisvaurioon. Jos on syytä epäillä munuaisvauriota, harkitse lisätutkimuksia, kuten kuvantaminen, virtsan proteiini/kreatiniini-suhde ja virtsaviljely herkkyysmäärityksineen.  

Oireeton potilas, jolla ei epäilyä munuaisvauriosta 

 • ≥ 100 ng/ml – Subkliinistä munuaisvauriota ei voida sulkea pois. 
  • Kokonaisvaltainen anamneesi, mukaan lukien ruokavalio, lisäravinteet, ennaltaehkäisevät lääkkeet, matkustaminen jne. on huomioitava. Harkitse kystatiini B:n ja toiminnallisten munuaismerkkiaineiden kontrollointia 1-2 viikon kuluttua. Jos kystatiini B on yhä korkealla, suositellaan jatkotutkimuksia. 

Huom! Nestehukka, subkliiniset sairaudet ja tietyt lääkitykset (esim. NSAIDS) voivat osaltaan aiheuttaa munuaisvaurioita. Lääkityksen riskejä ja hyötyjä kannattaa tarvittaessa harkita uudelleen. 

Lisätietoja Kystatiini B:stä osoitteesta: www.idexx.com/cystatinB 

Lähteet: 

Segev G, Vaden S, Ross S, et al. Urinary cystatin B differentiates progressive versus stable IRIS Stage 1 chronic kidney disease in dogs. J Vet Intern Med. Published online October 10, 2023. doi:10.1111/jvim.16887​

IDEXX Reference Laboratories, Inc. Westbrook, Maine USA.​

Päivitetty: 3.6.2024