Laboratoriokäsikirja

Näytteenotto-ohjeet

Takaisin hakutuloksiin

Kylmälähetys

Käsittele näytteet tämän ohjeen mukaisesti, jos näytetyypin yhteydessä ilmoitetaan, että näyte tulee lähettää kylmälähetyksenä. Jäähdytä näyte vähintään jääkaappilämpötilaan mahdollisimman nopeasti näytteenoton jälkeen.

Kokoveri

Näyte ei saa jäätyä, koska jäätyminen aiheuttaa voimakasta hemolyysiä. Jäähdytä näyte jääkaapissa tai kylmälaukussa suojattuna suoralta kontaktilta kylmävaraajiin. Erottele näyte tarvittaessa ja käsittele sen jälkeen eroteltujen näytteiden ohjeen mukaisesti.

Eroteltu näyte

Erottele näyte normaalisti ja jäähdytä mahdollisimman pian erottelun jälkeen. Jääkaappilämpötila on riittävä, mutta erotellun näytteen jäätymisestä ei ole haittaa. Mikäli näyte jäätyy tai tiedetään että kuljetus kestää pitkään, kannattaa näyte säilyttää ja lähettää pakastettuna, sillä uudelleen pakastaminen ja sulattaminen voi vaikuttaa tuloksiin. Lähetä jääkaapissa säilytetty näyte kylmävaraajan kanssa pikalähetyksenä tavallisessa lähetyslaatikossa, ja pakastettu näyte kylmävaraajan kanssa styrox-laatikkoon pakattuna, jotta näyte säilyy jäässä perille saakka. Laita merkintä lähetteelle ja näytteen mukaan, että näyte on säilytetty näytteenoton jälkeen pakastettuna.

Päivitetty: 17.10.2022