Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Influenssa A -virus (PCR) (hevonen, koira)

Influenssa A tunnetaan yleisesti nisäkkäiden flunssan aiheuttajana. Influenssa A -virus kuuluu RNA viruksiin Ortomyxovirusten heimoon. Influenssa A virus on erittäin tehokas leviämään. Se leviää pisaratartuntana, ruumiin nesteiden välityksellä ja pinnoilta. Virukset ovat hyvin sitkeitä selviämään infektiokykyisinä pitkiäkin aikoja. Kuitenkin RNA viruksien tapaan, on Influenssa A:kin hyvin herkkä desinfektioaineille.

Hevosilla oireena on yleensä korkea kuume, jalkojen turvotus, yskä sekä sierainvuoto. Influenssassa jälkitaudit ovat yleisiä ja vaativatkin usein eläinlääkärin hoitoa. Nykyään hevosia rokotetaan influenssaa vastaan, ja rokotetut yksilöt selviävät yleensä lievillä oireilla. Nuorilla hevosilla ja rokottamattomilla on riskinä sairastaa tauti hyvinkin vakavana. Rokotussuosituksista löytyy tietoa Hippoksen ja Ruokaviraston sivuilta.

Koirilla oireena on yleensä yskää, nivelsärkyä sekä sierainvuotoa. Influenssaa ei Suomessa lasketa vielä tyypillisiin kennelyskän aiheuttajiin, sillä sen on todettu infektoivan koiria ensimmäistä kertaa vasta vuonna 2004. Koiraan tarttuvat virustyypit ovat kehittyneet muista influenssaviruksista, kuten lintu- tai hevosinfluenssasta, ja ne ovat aiheuttaneet laajoja ja vakavia epidemioita mm. USAssa.

Viruksen tunnistamiseen käytetään PCR menetelmää, jolla tunnistetaan patogeenin RNA:ta infektioalueelta otetusta näytteestä.

Ilmoitettavista eläintaudeista on ilmoitusvelvollisuus laboratoriolla, eläinlääkärillä ja omistajalla. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Vastausaika:

1–2 viikkoa (yhteistyölaboratorio)

Näytetyyppi:

Kestävä vanutikku. Sivelynäyte oireilevalta alueelta syvältä sieraimesta tai nielusta. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.
Mikäli eläin on rokotettu viimeisen kuukauden aikana elävää taudinaiheuttajaa sisältävällä rokotteella, voi rokote aiheuttaa vääriä positiivisia tuloksia. Rokotteen vaikutus häviää taudinaiheuttajasta riippuen noin 3–4 viikossa.

Menetelmä:

PCR

Tulkinta:

pos/neg

Lähteet:

http://www.hippos.fi/raviurheilu/ravihevonen/ravihevosen_hyvinvointiohjelma/tarttuvat_taudit/hevosinfluenssa
https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/rokoteneuvonta/elainlajikohtaiset-rokotteet/hevosrokotteet/
Gober M, McCloskey R. 2013. Technical Bulletin: Canine infectious respiratory disease (CIRD). Management and outbreak situations. Zoetis, Inc.

Päivitetty: 5.12.2022

  • Palveleva laboratorio

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Lähetin hevosten ulostenäytteitä madonmunien tutkimusta varten. Palvelu oli helppoa ja nopeaa, olen hyvin tyytyväinen ja käytän palvelua jatkossakin."