Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

EIV Hevosen influenssa A -virus (PCR) (hevonen)

Influenssa A tunnetaan yleisesti nisäkkäiden flunssan aiheuttajana. Influenssa A -virus kuuluu RNA-viruksiin Ortomyxovirusten heimoon. Influenssa A virus on erittäin tehokas leviämään. Se leviää pisaratartuntana, ruumiin nesteiden välityksellä ja pinnoilta. Virukset ovat hyvin sitkeitä selviämään infektiokykyisinä pitkiäkin aikoja. Kuitenkin RNA viruksien tapaan, on Influenssa A:kin hyvin herkkä desinfektioaineille.

Hevosilla oireena on yleensä korkea kuume, jalkojen turvotus, yskä sekä sierainvuoto. Influenssassa jälkitaudit ovat yleisiä ja vaativatkin usein eläinlääkärin hoitoa. Nykyään hevosia rokotetaan influenssaa vastaan, ja rokotetut yksilöt selviävät yleensä lievillä oireilla. Nuorilla hevosilla ja rokottamattomilla on riskinä sairastaa tauti hyvinkin vakavana. Rokotussuosituksista löytyy tietoa Hippoksen ja Ruokaviraston sivuilta.

Viruksen tunnistamiseen käytetään PCR menetelmää, jolla tunnistetaan patogeenin RNA:ta infektioalueelta otetusta näytteestä.

Ilmoitettavista eläintaudeista on ilmoitusvelvollisuus laboratoriolla, eläinlääkärillä ja omistajalla. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Vastausaika:

1–2 viikkoa (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)

Näytetyyppi:

Kestävä vanutikku. Sivelynäyte oireilevalta alueelta syvältä sieraimesta tai nielusta. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.
Mikäli eläin on rokotettu viimeisen kuukauden aikana elävää taudinaiheuttajaa sisältävällä rokotteella, voi rokote aiheuttaa vääriä positiivisia tuloksia. Rokotteen vaikutus häviää taudinaiheuttajasta riippuen noin 3–4 viikossa.

Menetelmä:

PCR

Tulkinta:

pos/neg

Lähteet:

http://www.hippos.fi/raviurheilu/ravihevonen/ravihevosen_hyvinvointiohjelma/tarttuvat_taudit/hevosinfluenssa
https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/rokoteneuvonta/elainlajikohtaiset-rokotteet/hevosrokotteet/

Päivitetty: 27.12.2023

  • Helppoutta elämääsi

    Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
    Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

    Rekisteröidy palveluumme

  • Elintärkeitä vastauksia