Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Haemonchus contortus PNA-värjäys (lammas, vuohi, nauta)(F)

Sisäloiset aiheuttavat suuria tappioita lammas- ja vuohikasvatuksessa hidastaen eläinten kasvua. Vakavissa tapauksissa sisäloisinfektiot voivat johtaa jopa eläimen kuolemaan. Suomessa ongelmia aiheuttavat erityisesti maha-ja suolistomadot. Näistä merkityksellisimpiä suolistoloisia ovat trichostrongylidit, cooperia, ostertagia, nematodirus ja haemonchus.

H. contortus ei nykykäsityksen mukaan voi selviytyä laitumella Suomen talvessa, vaan se talvehtii eläimissä, jotka ovat infektoituneet edellisenä kesänä laitumella. Juoksutusmahamato elää nimensä mukaisesti juoksutusmahassa imien verta sen limakalvoilta. Se pyrkii varmistamaan elinkiertonsa tuottamalla erittäin runsaasti munia, jotka kontaminoivat laitumia. Loinen aktivoituu alkukeväästä sairastuttaen vastustuskyvyltään heikentyneitä eläimiä, erityisesti nuoria tai kroonisesti sairaita uuhia. Voimakas infektio voi johtaa kuolemaan.

H. contortus -loisen esiintyvyydestä ei ole kattavaa tuoretta tutkimusta Suomesta. Eviraan ruumiinavaukseen toimitetuilta lampailta, joita oli 146 kpl vuonna 2016, todettiin H. contortus infektio 11 lampaalla.

Perinteisellä McMaster-madonmuna laskennalla ei kyetä varmuudella erottamaan H. contortus madon munia muista Trichostrongyloidea-tyyppisistä madonmunista. Menetelmässä todetut Trichostrongyloidea-tyyppiset madonmunat värjätään H. contortus muniin spesifisesti tarttuvalla fluoresoivalla merkkiaineella. Merkkiaine tarttuu vain H.contortus munien pintaan, jotka voidaan todeta mikroskopoimalla.

Oireet: laihtumista, anemiaa, apaattisuutta. Tyypillisiä näkyviä oireita ovat leuan alle tuleva turvotus, sekä anemian aiheuttama sidekalvojen vaaleus.

Vastausaika:

1–3 arkipäivää

Näytetyyppi:

Ulostenäyte (n. 0,5 dl). Tarvittaessa tutkimukseen voidaan yhdistää 5 lammasta samasta ryhmästä.

Menetelmä:

PNA-värjäys omassa laboratoriossa.

Tulkinta:

Pos (H.contortus todettu)/Neg (H.contortus ei todettu)

Lähteet:

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/135561/Lampaiden%20Haemonchus%20contortus%20Suomessa.pdf?sequence=3
http://www.lammasmaailma.fi/2017/02/miten-iso-juoksutusmahamato-haemonchus-contortus-poikkeaa-muista-lampaan-sukkulamadoista/
https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/lampaat-ja-vuohet/loistartunnat/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2994295/

 

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia

 • Vieraile T-paitakaupassa

  Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

  Siirry kauppaan