Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

GLDH (glutamaattidehydrogenaasi) (S/HP)

Glutamaattidehydrogenaasi (GLDH) on mitokondrioissa toimiva entsyymi, joka katalysoi glutamaatin deaminaatiota. Sitä vapautuu soluvaurioissa, joissa myös mitokondriot vaurioituvat tai tuhoutuvat. Koska GLDH-molekyyli on suurikokoinen, ei sitä vapaudu verenkiertoon kuin selkeissä vaurioissa. Glutamaattidehydrogenaasia on monien kudostyyppien mitokondrioissa, mutta vereen GLDH vapautuu niin terveillä kuin sairaillakin eläimillä pääasiassa maksasta. Siksi GLDH-arvojen kohoaminen viittaa soluvaurioon tai nekroosiin maksassa esimerkiksi hypoksian seurauksena. Tulehdukselliset maksasairaudet taas nostavat yleensä voimakkaammin ALAT ja ASAT arvoja. GLDH-pitoisuus ei reagoi lihaskudosvaurioihin, kuten esimerkiksi ASAT ja CK naudoilla tai hevosilla halvaustilanteissa.

Hapenpuutteesta (hypoksia) johtuvan maksavaurion oletetaan nostavan enemmän GLDH-pitoisuutta, kuin ALAT-pitoisuutta. Glutamaattidehydrogenaasia vapautuu enemmän lähellä keskuslaskimoa olevalta, niin sanotulta sentrilobular alueelta (3 kuvassa), kun taas ASAT on jakautunut maksaliuskoissa (lobulus) tasaisemmin. ALAT puolestaan on peräisin kauempaa keskuslaskimosta, niin sanotulta periportaalialueelta (1 kuvassa). GLDH-molekyylin puoliintumisaika on melko lyhyt (koira 8 h, 12 – 24 h hevonen, 14 h nauta), joten korkeat pitoisuudet liittyvät akuuttiin soluvaurioon. Määritystä voidaan käyttää apuna erottamaan toisistaan akuutti virusperäinen hepatiitti (ALAT ja ASAT ↑) ja akuutti toksinen maksanekroosi tai akuutti hypoksinen maksavaurio (GLDH ↑).

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä

Näytetyyppi:

Seerumi tai Li-hepariiniplasma 0.3 ml. Eroteltu näyte säilyy huoneenlämmössä ja jääkaapissa 7 vrk ja pakastettuna -20 °C 21 vrk. Hemolyysi ja lipemia häiritsevät määritystä.

Menetelmä:

Fotometrinen määritys

Viite-arvot:

 • Kissa 0–10 U/l
 • Koira 0–10 U/l
 • Hevonen 0–10 U/l
 • Nauta 0–10 U/l
 • Korkeatuottoisilla lehmillä  < 30 U/l

Tulkinta:

Suurentuneet pitoisuudet:

 • Kasvavilla varsoilla ilman kudosvauriota maksassa (vastaavasti kuin AFOS)
 • Akuutit maksasoluvauriot
  • Myrkyt
  • Maksaa vaurioittavat lääkkeet
  • Maksakudoksen hapenpuute (hypoksia)
  • Tulehdukselliset maksasairaudet
  • Maksamatoinfektio (Fasciola hepatica) naudoilla, lampailla

Lähteet:

Cornell University College of Veterinary Medicine. ECLINPATH leave the text book. GLDH. (http://www.eclinpath.com/chemistry/liver/liver-injury/glutamate-dehydrogenase/)

Stephan Neumann and Wendy Danner. Reactive Hepatitis in Dogs. Global Veterinaria 9 (4): 454-459, 2012 (idosi.org/gv/GV9(4)12/13.pdf)

Defontaine K, O’Brien PJ. Advantages of Glutamate Dahydrogenase versus Alanine Transaminase as a Biomarker for Feline and Canine Hapatopathy. University College Dublin Veterinary Hospital Belfield, Dublin, Ireland. (http://www.ucd.ie/t4cms/UCDVH_VDL_Clin_Path_Feline_Canine_Hepatopathy.pdf)

Qian Yang, Wei Hua Mao, I Ferre, J.E Bayón, X.Z Mao, J González-Gallego, Plasma aspartate aminotransferase (AST), glutamate dehydrogenase (GLDH) and gamma-glutamyl transpeptidase (GGT) activities in water buffaloes with experimental subclinical fasciolosis, Veterinary Parasitology, Volume 78, Issue 2, 1998, Pages 129-136. (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304401798001344)

Katiuska Satué Ambrojo, Juan Carlos Gardon Poggi, Ana Muñoz JuzadoUse of Laboratory Testing to Diagnose Liver and Biliary Dysfunction in the Horse. Journal of Gastroenterology and Hepatology Research. Vol 2, No 10 (2013) (http://www.ghrnet.org/index.php/joghr/article/view/504/537)

Päivitetty: 22.4.2022

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia