Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

FIP/FCoV Feline Coronavirus AB (ELISA)

Kissan koronavirus (FCoV) on kissoilla hyvin yleinen. Se aiheuttaa tyypillisesti lieviä flunssan kaltaisia oireita sekä yleisiä vatsaoireita, kuten ripulia ja oksentelua. Merkittäväksi patogeeniksi koronaviruksen tekee se, että viruksen mutatoitunut muoto aiheuttaa tietyille yksilöille tarttuvan vatsakalvontulehduksen eli FIP:n (Feline Infectious Peritonitis). FIP on immunovälitteinen tauti, jossa infektoituneet valkosolut siirtyvät verenkierrosta elimistöön, aiheuttaen tulehdusreaktiota ja kudosvaurioita, jotka johtavat elintoimintojen romahtamiseen.

FIP:n ei ole olemassa parantavaa hoitoa, ja sen diagnosointi on äärimmäisen hankalaa, koska oireet voivat olla hyvin moninaiset (FIP:sta on olemassa kuivaa ja märkää muotoa). Märässä muodossa vahingoittuneista verisuonista tihkuu nestettä vatsa- tai rintaonteloon. Kuivassa muodossa vauriot kohdistuvat tiettyihin kudoksiin; yleisimmin keskushermostoon, silmiin ja suolistoon. Yleensä tauti puhkeaa nuoressa yksilössä, 4–16 kk:n ikäisenä. FIP:n syntymekanismi on monimutkainen ja sen kehittymiseen vaikuttavat monet asiat. Suurimpia tekijöitä ovat kissayksilön vastustuskyvyn taso, voimakas infektiopaine eli viruksen määrä ympäristössä, sekä viruksessa itsessään tapahtuva mutaatio.

FCoV leviää pääasiallisesti ulosteen välityksellä, feko-oraalista reittiä, mutta myös muita mahdollisia tartuntareittejä pidetään mahdollisina. Koronavirus on yleinen, ja sitä levittävät ympäristöönsä yleensä oireettomat yksilöt. Koronavirusta esiintyy yleisesti monikissatalouksissa, ja suurin osa kissoista onkin kohdannut tämän patogeenin jossain vaiheessa elämäänsä. Jos koronavirusta löytyy ulosteesta tai koronavirusvasta-aineita verestä, kertoo se kissan kohdanneen jossain vaiheessa elämäänsä kyseisen patogeenin. Siksi positiivinen koronaviruslöydös (vasta-ainemäärityksessä tai tavallisella PCR:lla) ei yksinään missään tapauksessa tarkoita sitä, että kissalla olisi FIP, tai että kissa tulisi sairastumaan FIP:n. FIP:n sairastuu vain alle 5 % koronaviruksen saaneista kissoista. Toisaalta vasta-ainetasot voivat olla matalalla FIP-tapauksissakin, sillä vasta-aineet eivät ole koholla heti infektion alkuvaiheessa, eivätkä aivan taudin loppuvaiheessa. Näistä syistä koronavirusvasta-aineiden tutkimista FIP:n diagnosoimiseen on yleisesti pidetty kyseenalaisena menetelmänä.

IDEXX FIP Virus RealPCR™ Test tunnistaa mahdollisen FCoV-patogeenin tutkitusta näytteestä, minkä jälkeen näytteestä tutkitaan vielä onko kyseessä mutatoitunut FIPV-kanta vai vähemmän patogeeninen FECV-kanta. Kun muut kliiniset löydökset sopivat FIP:n taudinkuvaan, voi selkeä viruslöydös vatsa- tai rintaontelonesteestä toimia hyvänä tukena diagnoosille. Muita tyypillisiä löydöksiä ovat anemia, leukosytoosi (neutrofiilien lisääntyminen, lymfosyyttien väheneminen), koholla oleva kokonaisproteiinipitoisuus (korkea globuliini, matala albumiini) johtaen matalaan A:G suhteeseen. Hyperbilirubinemia on yleinen löydös märkä-FIP:ssa, johtuen lisääntyneestä punasolujen hajoamisesta.

Tutkimusvaihtoehdot:

 • FIP Feline Coronavirus (PCR)
  • Vastausaika: 5–6 arkipäivää (yhteistyölaboratorio)
  • Näytetyyppi: Vatsa- tai rintaonteloaspiraatti, likvor, kudos tai EDTA-kokoveri. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.
  • Menetelmä: IDEXX FIP Virus RealPCR™ Test
  • Tulkinta:
   • FCoV: pos/neg
   • Kannan määritys (vain pos-näytteille): FIP/FECV/Tuntematon kanta/Riittämätön näyte
    • FIP = FCoV on mutatoitunut FIPV-biotyypiksi. Kissalla, jolla on kliinisiä oireita, tämä tukee FIP-diagnoosia. Jos kliiniset oireet puuttuvat, FIPV-biotyyppi osoittaa, että kissalla on suuri riski saada FIP, ja sitä tulee seurata tarkasti.
    • FECV = FCoV ei ole mutatoitunut ja kissalla ei todennäköisesti ole FIP-infektiota.
    • Tuntematon kanta = FCoV:tä ei voida tyypittää tuntemattoman kannan vaihtelun esiintymisen vuoksi. FIP-infektiota ei voida sulkea pois.
    • Riittämätön näyte = FCoV:tä ei voida tyypittää, koska viruspartikkeleita ei ollut riittävästi biotyypityksen tekemiseen. FIP-infektiota ei voida sulkea pois. Yleisin kokoverinäytteillä. Suositellaan toisen näytetyypin lähettämistä tutkittavaksi.
 • FIP/FCoV Feline Coronavirus AB (ELISA)
  • Vastausaika: 1–2 viikkoa (yhteistyölaboratorio)
  • Näytetyyppi:  Seerumi, Li-hepariiniplasma tai EDTA-plasma. Näyte säilyy jääkaapissa 5 vrk.
  • Menetelmä: ELISA

Lähteet:

Pedersen NC, 2014. An update on feline infectious peritonitis: Diagnostics and therapeutics, The Veterinary Journal. 201:133-141.

MSD Veterinary Manual. JK Levy. Overview of Feline Infectious Peritonitis. Saatavilla:https://www.merckvetmanual.com/generalized-conditions/feline-infectious-peritonitis/overview-of-feline-infectious-peritonitis. Viitattu: 21.5.2019

Päivitetty: 17.7.2023

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia

 • Vieraile T-paitakaupassa

  Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

  Siirry kauppaan