Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

FIP Feline Coronavirus (PCR)

Kissan koronavirus (FCoV) on kissoilla hyvin yleinen. Se aiheuttaa tyypillisesti lieviä flunssan kaltaisia oireita sekä yleisiä vatsaoireita, kuten ripulia ja oksentelua. Merkittäväksi patogeeniksi koronaviruksen tekee se, että viruksen mutatoitunut muoto aiheuttaa tietyille yksilöille tarttuvan vatsakalvontulehduksen eli FIP:n (Feline Infectious Peritonitis). FIP on immunovälitteinen tauti, jossa infektoituneet valkosolut siirtyvät verenkierrosta elimistöön, aiheuttaen tulehdusreaktiota ja kudosvaurioita, jotka johtavat elintoimintojen romahtamiseen.

FIP:n ei ole aiemmin ollut parantavaa hoitoa. Tuoreissa tutkimuksissa on kuitenkin saatu hyviä tuloksia Remdesivir-lääkityksellä, mutta se ei ole vielä laajasti saatavilla. FIP:n diagnosointi on äärimmäisen haastavaa, koska oireet voivat olla hyvin moninaiset (kuiva ja märkä muoto). Märässä muodossa vahingoittuneista verisuonista tihkuu nestettä vatsa- tai rintaonteloon. Kuivassa muodossa vauriot kohdistuvat tiettyihin kudoksiin; yleisimmin keskushermostoon, silmiin ja suolistoon. Yleensä tauti puhkeaa nuoressa yksilössä, 4–16 kk:n ikäisenä. FIP:n syntymekanismi on monimutkainen ja sen kehittymiseen vaikuttavat monet asiat. Suurimpia tekijöitä ovat kissayksilön vastustuskyvyn taso, voimakas infektiopaine eli viruksen määrä ympäristössä, sekä viruksessa itsessään tapahtuva mutaatio.

FCoV leviää pääasiallisesti ulosteen välityksellä, feko-oraalista reittiä, mutta myös muita mahdollisia tartuntareittejä pidetään mahdollisina. Koronavirus on yleinen, ja sitä levittävät ympäristöönsä yleensä oireettomat yksilöt. Koronavirusta esiintyy yleisesti monikissatalouksissa, ja suurin osa kissoista onkin kohdannut tämän patogeenin jossain vaiheessa elämäänsä.

Jos koronavirusta löytyy ulosteesta tai koronavirusvasta-aineita verestä, kertoo se kissan kohdanneen jossain vaiheessa elämäänsä kyseisen patogeenin. Siksi positiivinen koronaviruslöydös (vasta-ainemäärityksessä tai tavallisella PCR:lla) ei yksinään missään tapauksessa tarkoita sitä, että kissalla olisi FIP, tai että kissa tulisi sairastumaan FIP:n. FIP:n sairastuu vain alle 5 % koronaviruksen saaneista kissoista. Toisaalta vasta-ainetasot voivat olla matalalla FIP-tapauksissakin, sillä vasta-aineet eivät ole koholla heti infektion alkuvaiheessa, eivätkä aivan taudin loppuvaiheessa. Näistä syistä koronavirusvasta-aineiden tutkimista FIP:n diagnosoimiseen on yleisesti pidetty kyseenalaisena menetelmänä.

IDEXX FIP Virus RealPCR™ Test tunnistaa mahdollisen FCoV-patogeenin tutkitusta näytteestä, minkä jälkeen näytteestä tutkitaan vielä onko kyseessä mutatoitunut FIPV-kanta vai vähemmän patogeeninen FECV-kanta. Kun muut kliiniset löydökset sopivat FIP:n taudinkuvaan, toimii selkeä viruslöydös vatsa- tai rintaontelonesteestä hyvänä tukena diagnoosille. Muita tyypillisiä löydöksiä ovat anemia, leukosytoosi (neutrofiilien lisääntyminen, lymfosyyttien väheneminen), koholla oleva kokonaisproteiinipitoisuus (korkea globuliini, matala albumiini) johtaen matalaan A:G suhteeseen. Hyperbilirubinemia on yleinen löydös märkä-FIP:ssa, johtuen lisääntyneestä punasolujen hajoamisesta.

Tutkimusvaihtoehdot:

  • FIP Feline Coronavirus (PCR)
    • Vastausaika: 5–6 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)
    • Näytetyyppi: Erityisesti FIP-epäilyssä vatsa- tai rintaonteloaspiraatti, likvor tai kudos. Tutkimus voidaan tehdä myös EDTA-kokoverinäytteestä. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.
    • Menetelmä: IDEXX FIP Virus RealPCR™ Test
    • Tulkinta:
      • FCoV: pos/neg
      • Kannan määritys (vain pos-näytteille): FIP/FECV/Tuntematon kanta/Riittämätön näyte
        • FIP = FCoV on mutatoitunut FIPV-biotyypiksi. Kissalla, jolla on kliinisiä oireita, tämä tukee FIP-diagnoosia. Jos kliiniset oireet puuttuvat, FIPV-biotyyppi osoittaa, että kissalla on suuri riski saada FIP, ja sitä tulee seurata tarkasti.
        • FECV = FCoV ei ole mutatoitunut ja kissalla ei todennäköisesti ole FIP-infektiota.
        • Tuntematon kanta = FCoV:tä ei voida tyypittää tuntemattoman kannan vaihtelun esiintymisen vuoksi. FIP-infektiota ei voida sulkea pois.
        • Riittämätön näyte = FCoV:tä ei voida tyypittää, koska viruspartikkeleita ei ollut riittävästi biotyypityksen tekemiseen. FIP-infektiota ei voida sulkea pois. Yleisin kokoverinäytteillä. Suositellaan toisen näytetyypin lähettämistä tutkittavaksi.
  • FIP/FCoV Feline Coronavirus AB (ELISA)
    • Vastausaika: 1–2 viikkoa (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)
    • Näytetyyppi:  Seerumi, Li-hepariiniplasma tai EDTA-plasma. Näyte säilyy jääkaapissa 5 vrk.
    • Menetelmä: ELISA
    • Tulkinta:
      • Alle 34 TU tulkitaan negatiiviseksi
      • 34-43 TU tulkitaan raja-arvoiseksi
      • Yli 43 TU tulkitaan positiiviseksi

Lähteet:

Pedersen NC, 2014. An update on feline infectious peritonitis: Diagnostics and therapeutics, The Veterinary Journal. 201:133-141.

MSD Veterinary Manual. JK Levy. Overview of Feline Infectious Peritonitis. Saatavilla:https://www.merckvetmanual.com/generalized-conditions/feline-infectious-peritonitis/overview-of-feline-infectious-peritonitis. Viitattu: 21.5.2019

Cosaro E, Pires J, Castillo D, Murphy BG, Reagan KL. Efficacy of Oral Remdesivir Compared to GS-441524 for Treatment of Cats with Naturally Occurring Effusive Feline Infectious Peritonitis: A Blinded, Non-Inferiority Study. Viruses. 2023 Aug 1;15(8):1680. doi: 10.3390/v15081680. PMID: 37632022; PMCID: PMC10458979.

Päivitetty: 26.3.2024

  • Helppoutta elämääsi

    Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
    Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

    Rekisteröidy palveluumme

  • Elintärkeitä vastauksia