Laboratoriokäsikirja
Bakteriologia/sienet
Dermatofyyttiviljely
Silsa on kissoilla, koirilla, hevosilla ja naudoilla Microsporum- ja Trichophyton -sukuisten silsasienten aiheuttama sienitauti, jonka tyypillisimpiä oireita ovat karvattomat, punoittavat ja hilseilevät ihottumalaikut, jotka harvoin kutiavat tai haavautuvat. Laikut ovat usein muodoltaan pyöreitä ja alkavat taudin pitkittyessä parantua keskeltä, jolloin laikut muuttuvat rengasmaisiksi. Sienirihmaston kasvu voi ilmetä myös ihon sarveiskerroksen paksuuntumisena ja karvatuppitulehduksina. Silsasieni käyttää ravinnokseen keratiinia, joten sitä voi esiintyä ihon ja karvojen ohella myös kynsissä. Lisäksi tauti voi esiintyä oireettomana tai vähäoireisena, etenkin pitkäkarvaisilla kissoilla. Tällöin eläin ei itse oireile, mutta voi tartuttaa taudin itiöiden (arthrospore) välityksellä ihmisiin tai muihin eläimiin. Itiöt voivat säilyä tartuntakykyisinä jopa yli 12 kk. Tautia esiintyy kaikilla kotieläimillä, mutta yleisimmin kissoilla ja koirilla. Tavallisin tauti on nuorilla, hyvin vanhoilla tai muuten immuniteetiltaan heikentyneillä eläimillä. Dermatofytoosi voidaan todeta karva/hilsenäytteestä sieniviljelyn avulla.
Ilmoitettavista eläintaudeista on ilmoitusvelvollisuus laboratoriolla, eläinlääkärilla ja omistajalla. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.
Huom. Laboratoriomme turvatason ja lainsäädännön mukaisesti voimme viljellä ja tunnistaa STM:n asetuksen 748/2020, biologinen tekijä luokitus 1–2 mukaisia bakteereja ja sieniä.
Vastausaika:
Positiivinen tulos vastataan heti tunnistuksen valmistuttua. Negatiivinen tulos vastataan aikaisintaan 3 viikon viljelyn jälkeen. Lajikirjosta ja mahdollisista näytteenottoa edeltäneistä hoidoista johtuen negatiivista tulosta ei vastata ennen kuin näyte on ollut viljelyssä vähintään 21 vuorokautta.
Näytetyyppi:
Karvanäyte/hilse. Näyte säilyy huoneenlämmössä ja jääkaapissa vähintään 7 vrk.
Kissoilla ja koirilla ensimmäisen kontrollinäytteen voi ottaa viikko hoidon päättymisen jälkeen tai hoidon tehoa epäiltäessä jo neljä viikkoa hoidon aloittamisesta. Toinen kontrollinäyte otetaan noin kuukausi ensimmäisen näytteen jälkeen. Kun molempien näytteiden tulokset ovat negatiiviset, voidaan hoitoa pitää onnistuneena.
Menetelmä:
Sieniviljely ja tunnistus. Tunnistus pääasiassa sukutasolle, esim. Microsporum spp tai Trichophyton spp. Microsporum canis tunnistetaan lajitasolle.
Tulkinta:
pos/neg
Lähteet:
Markey B, Leonard F, Archambault M, Cullinane A, Maguire D. 2013. Clinical Veterinary Microbiology, 2nd Edition.
Aho R. Studies on zoophilic dermatophytes and contaminant fungi of the skin with special reference to mycological characterization. 1988. National Veterinary Institute, Finland and Department of Microbiology and Epizoology, College of Veterinary Medicine, Helsinki, Finland.
MSD VETERINARY MANUAL. Overview of Dermatophytosis. https://www.msdvetmanual.com/integumentary-system/dermatophytosis. Luettu 28.6.2018
Sieni-infektio. Suomen Kissaliitto. Saatavilla: https://www.kissaliitto.fi/terveys/tarttuvat-taudit/sieni-infektio. Viitattu 29.2.2024
Päivitetty: 8.11.2024