Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Kupari (Cu) (S/HP)

Kupari on tärkeä hivenaine etenkin sikiönkehityksen ja syntymän jälkeisenä aikana. Elimistössä kupari on pääosin varastoituneena maksaan, ja verenkierrossa sitoutuneena kantajaproteiiniinsa keruloplasmiiniin.

Kupari vaikuttaa etenkin luuston ja nivelten, mutta myös lihaksiston ja sisäelinten normaaliin kehitykseen. Tiineyden aikana hivenaineiden (pääosin sinkin ja kuparin) tarve lisääntyy enemmän kuin energian tarve (etenkin hevosillla). Tästä syystä emä tarvitsee hyvät kuparivarastot tiineyden alkaessa. Näistä varastoista kupari siirtyy kehittyvään sikiöön. Saamiensa kuparivarantojen avulla jälkeläinen (varsa) selviää imeväisiän yli. Maidosta jälkeläinen ei enää saa juurikaan kuparia. Myöhemmällä iällä kuparilla on tärkeä osuus raudan imeytymisessä ja hyödyntämisessä elimistössä, mm. punasolujen aineenvaihdunnassa.

Kuparin puute aiheuttaa yleisimmin raudan imeytymishäiriöitä. Siten oireet näyttäytyvät raudanpuutteen tavoin, esimerkiksi hemoglobiinin ja punasolujen muodostumisen hidastumisena tai estymisenä. Tästä syystä anemian syyn selvittämisessä voi olla hyödyllistä määrittää myös veren kuparipitoisuus. Kuparin puutos vaikuttaa myös rasva-aineenvaihduntaan suurentaen veren kolesterolipitoisuutta.

Kuparin liikasaanti ei aiheuta normaalisti akuutteja oireita. Pitkäkestoisesta tai esimerkiksi keruloplasmiinin (kuparin kantajaproteiinin) puutteesta (Wilsonin tauti) aiheutuvassa liikasaannissa kuparia kertyy maksaan huomattavasti normaalia enemmän. Tämä aiheuttaa yleisimmin neurologisia ja maksaoireita. Lisäksi vakavissa tapauksissa voi vatsaonteloon kertyä nestettä, verihiutaleiden ja valkosolujen määrä voi pienentyä, veren kokonaisproteiini ja ureapitoisuus suurentua, sekä ilmaantua sokeria virtsaan.

On tärkeä tietää, että seerumin/plasman kuparipitoisuus ei aina korreloi maksan ja kantajaproteiinin (keruloplasmiinin) kuparivarastojen kanssa. Mikäli seerumin/plasman kuparipitoisuus on ristiriidassa kliinisten oireiden tai muiden laboratoriotutkimusten tulosten kanssa, suositellaan tehtäväksi maksan kuparipitoisuuden arviointia biopsianäytteestä.

Vastausaika:

3–5 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa).

Näytetyyppi:

Seerumi tai Li-hepariiniplasma 0,5 ml. Näyte säilyy jääkaapissa 7 vrk ja pakastettuna -20 °C vähintään 2 kk. Hemolyysi häiritsee määritystä.

Viitearvot:

Huom. menetelmä ja viitearvot muuttuneet 1.7.2024.

 • Koira: 34 – 94 µg/dl
 • Kissa: 0 – 250 µg/dl
 • Hevonen: 50 – 150 µg/dl
 • Nauta: 63 – 135 µg/dl
 • Vuohi: 80 – 111 µg/dl
 • Lammas: 57 – 76 µg/dl
 • Sika: 153 – 267 µg/dl

Menetelmä:

ICP-MS/OES.

Tulkinta:

Pienentyneet pitoisuudet

 • pitkittyneesti liian vähäinen kuparin saanti ravinnosta tai lisäravinteesta
 • vastasyntyneillä ja nuorilla yksilöillä emän liian vähäiset kuparivarastot

Suurentuneet pitoisuudet

 • pitkäkestoinen liiallinen kuparin saanti
 • kuparin kantajaproteiinin perinnöllinen puutos (Wilsonin tauti)

Lähteet:

Review: Balancing acts – Molecular control of mammalian iron. Hentze MW, Muckenthaler MU, Andrews NC. Cell, 2004; 117, 285–297.
Inhibition of iron and copper uptake by iron, copper and zinc. Arrendo M, Martinez R, Nunez MT, Ruz M, Olivares M. Biol Res, 2006; 39: 95-102.
Effect of exercise on iron metabolism in horses. Inoue Y, Matsui A, Asai Y, Aoki F, Matsui T, Yano H. Biol Trace Elem Res, 2005; 107(10) , 33-42.
Serum concentration of copper, zinc, iron, and cobalt and the copper/zinc ratio in horses
with equine herpesvirus-1. Yörük I, Deger Y, Mert H, Mert N, Ataseven V. Biol Trace Elem Res. 2007; 118:38–42.
Micromineral requirements in horses. Pagan JD. Kentucky Equine Research, Inc.
Nutrition of the exercising horse. Markku Saastamoinen (ed). 4th European workshop on equine nutrition (2008). Agrifood research working papers 158.
Trace minerals for the performance horse: known biochemical roles and estimates of requirements. Jackson SG. Kentucky Equine Research, Inc.

Päivitetty: 5.7.2024