Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Chlamydophila felis (qPCR)

Chlamydophila felis on yksi neljästä kissan hengitystieinfektioiden pääaiheuttajista. Sitä esiintyy maailmanlaajuisesti. Taudin itämisaika vaihtelee muutamasta vuorokaudesta aina 10 vuorokauteen. Bakteeri aiheuttaa hoitamattomana kroonisia ylähengitystieoireita (yskä, keuhkokuume, silmäoireet, nenävuoto ym.) Tautia esiintyy erityisesti 2–6 kuukauden ikäisissä pennuissa ja monikissatalouksissa. Hoitamattomat kissat erittävät bakteeria esimerkiksi syljen ja silmänesteen välityksellä ympäristöönsä. Krooninen kantaja voi olla välillä täysin oireeton, mutta esimerkiksi stressin seurauksena oireet tulevat takaisin. Tyypillisin oire on märkivä silmätulehdus, mutta vakavampiakin oireita voi ilmetä. Niitä ovat mm. pienten pentujen keuhkotulehdukset, jotka johtavat kuolemaan sekä kantavan naaraan abortit. Klamydioosia hoidetaan pitkällä antibioottikuurilla.

Vastausaika:

1–4 arkipäivää

Näytetyyppi:

Nukkatikkunäyte nielusta, nenästä tai silmän sidekalvolta. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.

Mikäli eläin on rokotettu viimeisen kuukauden aikana elävää taudinaiheuttajaa sisältävällä rokotteella, voi rokote aiheuttaa vääriä positiivisia tuloksia.

Menetelmä:

qPCR

Tulkinta:

pos/neg

Päivitetty: 26.1.2024

  • Palveleva laboratorio

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Erinomaisesti hoidettu kokonaisuudessaan, arvosana 10+. Hyvää ja ajantasaista yhteydenpitoa. Ystävällistä ja ammattitaitoista neuvontaa puhelimitse koskien näytteenottoa. Kiitokset :)"