Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Cardiopet® proBNP (ELISA) (kissa)

Pro-BNP eli B-tyypin N-terminaalinen propeptidi on hormoni, jota erittyy pääasiassa sydänkammioiden soluista kammiopaineen noustessa ja solujen venyttyessä. Sitä hyödynnetään pääasiassa sydämen vajaatoiminnan laboratoriodiagnostiikassa, mutta se reagoi myös muuhun sydämen kuormitukseen. Pro-BNP- tuloksia voidaan käyttää tukena päätettäessä kalliista jatkodiagnostiikasta tai erikoislääkärille lähettämisestä, sillä se voidaan tutkia  osana rutiiniverikokeita.

Cardiopet® proBNP-tulokset ovat kvantitatiivisia ja helposti ymmärrettäviä, ja niiden mukana toimitetaan jatkoa ohjaavat tulkintaohjeet. Tämä mahdollistaa paremman hoidon, kun diagnoosi voidaan tehdä aikaisemmin ja hoitoa pystytään seuraamaan. Kissapotilaat, joilla tiedetään olevan kohonnut sydänsairauden riski, kannattaa seuloa vaikka oireita ei vielä olisi havaittavissa.

Vastausaika:

4–6 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)

Näytetyyppi:

0,3 ml eroteltua seerumia tai EDTA-plasmaa. Näyte tulee erotella mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. Voimakas hemolyysi häiritsee mittausta. Eroteltu näyte säilyy jääkaappilämpötilassa 7 vrk ja pidempään pakastettuna.

Menetelmä:

ELISA

Tulkinta:

Tulokset toimitetaan IDEXX:n englanninkielisenä tulosraporttina toimintaohjeineen.
IDEXX Interpretative Criteria for cats>>

Päivitetty: 11.12.2023