Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Biotiinin vaikutus laboratoriotutkimuksiin

Biotiinilisää saatetaan antaa kissoille ja koirille esimerkiksi turkin laadun parantamiseksi. Hevosilla sitä käytetään myös kavioiden kuntoa parantavana ravintolisänä. Varsinaisia saantisuosituksia ei eläimille ole määritetty, sillä biotiininpuute on hyvin harvinaista. Ainoa selkeä puutosoireiden aiheuttaja on ravinnossa käytetty kypsentämätön kananmunan valkuainen, jonka sisältämä avidiini sitoutuu biotiiniin tehden siitä fysiologisesti toimimattoman.

Koska biotiini ei vesiliukoisena vitamiinina aiheuta myrkytysoireita, ei sen pitoisuutta lisäravinteissa ole rajoitettu. Hyvin korkeita pitoisuuksia sisältävät lisäravinteet saattavat kuitenkin nostaa veren biotiinipitoisuuden tasolle, jolla sillä voi olla vaikutusta yleisten laboratoriotutkimusten luotettavuuteen. Huomattavan korkeana pidetään ihmisillä jo päiväannosta 3000 µg/vrk, kun yleinen annostus koirien ja kissojen valmisteissa on 5000 µg/10 kg/vrk ja hevosilla 20 000 µg/vrk). Biotiini voi vaikuttaa tutkimustuloksiin, koska useiden eri reagenssinvalmistajien immunokemiallisissa menetelmissä hyödynnetään biotiinin ja strepavidiinin välistä voimakasta sitoutumista osana määritysmenetelmää. Mahdollinen ongelma on siis täysin menetelmäkohtainen. Movetilla käytetyistä menetelmistä herkkiä ovat vain folaatti- (foolihappo) ja TSH-määritykset. Veren biotiinipitoisuuden vaikutukset kyseisiin määrityksiin on kuvatttu taulukossa 1.

Mahdollisen häiritsevän vaikutuksen vuoksi kannattaa etenkin TSH- tai folaatti-määrityksiin tulevien potilaiden omistajilta tarkistaa, ovatko eläimet saaneet biotiinia lisäravinteena. Biotiinin suhteellisen lyhyen puoliintumisajan vuoksi, riittää, mikäli lisäravinteen antaminen keskeytetään 2 vrk ennen näytteenottoa. Tässä ajassa veren biotiinipitoisuuden pitäisi laskea riittävän alas, jotta häiritsevältä vaikutukselta vältytään.

Myös seuraavissa Movetilla tehtävissä immunokemiallisissa määrityksissä hyödynnetään biotiinia, mutta ne eivät häiriinny edes 1500 ng/ml biotiinipitoisuuksista näytteissä (vaikutus alle 10 %): ACTH, TLI (koira), T4, kortisoli, Insuliini, iPTH, fenobarbitaali, Troponiini I, B12 vitamiini.

Taulukko 1. Biotiinin vaikutukset foolihappo- ja TSH-määrityksiin.

 

Lähteet:
Kelly Y. Chun. Biotin Interference in Diagnostic Tests. Clinical Chemistry Feb 2017, 63 (2) 619-620; DOI: 10.1373/clinchem.2016.267286
Siemens Healthcare Diagnostics Inc, Customer Bulletin January 2018. Biotin Interference in Certain Immunoassays. 11314430, Rev. A
https://www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/ucm586505.htm
https://en.wikivet.net/Vitamin_B7_(Biotin)_-_Nutrition
J.Yeo KT, Babic N, Hannoush Z, et al. Endocrine Testing Protocols: Hypothalamic Pituitary Adrenal Axis. [Updated 2017 May 17]. In: De Groot LJ, Chrousos G, Dungan K, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278940/

Päivitetty: 23.7.2019

  • Helppoutta elämääsi

    Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
    Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

    Rekisteröidy palveluumme

  • Elintärkeitä vastauksia