Laboratoriokäsikirja
Tutkimukset aakkosjärjestyksessä
Allergeenit: Nutridexx ruokareaktiot (koira, kissa) (S/EP)
Yleisin ja luotettavin tapa selvittää ravintoperäisten allergiaoireiden aiheuttajia on eliminaatiodieetti. Dieetin suunnittelu ei ole yksinkertaista, koska kriteereitä käytettävien tai vältettävien ainesten valintaan ei ole olemassa, vaan dieettiä muutetaan mahdollisten oireiden perusteella. Mitä enemmän muutoksia joudutaan tekemään, sitä haastavampaa on dieetin noudattaminen.
Ruokareaktiotestiä hyödynnetään eliminaatiodieetin suunnittelussa. Negatiivisen tuloksen saaneet allergeenit soveltuvat parhaiten käytettäväksi kyseisen potilaan eliminaatiodieetissä. Näin eliminaatiodieettiä ei tarvitse suunnitella kokeilun ja erehdyksen kautta. Kyseessä ei kuitenkaan ole ruoka-aine-allergiatesti, jolla saataisiin selville mille ruoka-aineille potilas on allerginen. Tuloksista nähdään vain se, mitkä ruoka-aineet potilaalle sopivat parhaiten ja aiheuttavat vähiten oireita. Dieettiä suunniteltaessa kannattaa huomioida myös se että kaupalliset tuotteet voivat sisältää jäämiä vältettävistä ainesosista, vaikka niitä ei mainita tuoteselosteissa.
Tutkittaessa atooppista dermatiittia tulee selvittää, onko kyseessä ruoka-ainevälitteinen atooppinen dermatiitti (Food Induced Atopic Dermatitis, FIAD) vai ei-ruoka-ainevälitteinen atooppinen dermatiitti (Non Food Induced Atopic Dermatitis, NFIAD). Selvittäminen kannattaa tehdä jo tutkimusten varhaisessa vaiheessa, pitämällä potilasta eliminaatiodieetillä 6–8 viikkoa. Tämän jälkeen potilas altistetaan aiemmin syötetylle ravinnolle, jotta voidaan vahvistaa eliminaatiodieetin mahdollinen oireita vähentävä vaikutus potilaaseen. Eliminaatiodieetillä voidaan selvitellä iho-oireiden lisäksi myös potilaan ruoansulatuskanavan ongelmia (oksentelu, ripuli, löysät ulosteet, ilmavaivat).
Tutkittavat ruoka-aineet
- beef – naudanliha
- pork – sianliha
- lamb – lammas
- duck – ankka
- chicken – kana
- turkey – kalkkuna
- wheat – vehnä
- soja/soybean – soijapapu
- rice – riisi
- corn – maissi
- egg – kananmuna
- cow’s milk – lehmänmaito
- fish mix – kalasekoitus: turska, kampela, pallas, makrilli
- rabbit – kani
- salmon – lohi
- tuna – tonnikala
- barley – ohra
- potato – peruna
- oat – kaura
- beet pulp – sokerijuurikas
- venison – hirvenliha
- ostrich – strutsi
- millet – hirssi
Vastausaika:
5–8 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)
Näytetyyppi:
1 ml Seerumia tai EDTA-plasmaa.
Menetelmä:
IgG- ja IgE-määritykset CCD-inhiboidulla ELISAlla
Tulkinta:
Tulokset toimitetaan IDEXX:n englanninkielisenä tulosraporttina.
- R 0, Reaktioluokka 0
- ei vasta-aineita
- R 1, Reaktioluokka 1
- raja-arvoinen tulos
- R 2, Reaktioluokka 2
- matala vasta-ainepitoisuus
- R 3, Reaktioluokka 3
- kohtalainen vasta-ainepitoisuus
- R 4, Reaktioluokka 4
- korkea vasta-ainepitoisuus
- R 5, Reaktioluokka 5
- erittäin korkea vasta-ainepitoisuus
Tuloksia tulkittaessa tulee huomioida, ettei negatiivinen tulos sulje pois ruoka-aineallergian mahdollisuutta eikä tulostaso välttämättä korreloi oireiden vakavuuden kanssa. Diagnoosin tekemiseksi suositellaan 6–8 vk ajan kestävää eliminaatiodieettiä. Testin tulokset voivat auttaa eliminaatiodieetin rakentamisessa. Negatiivinen tulos viittaa siihen, että potilas kestää hyvin kyseistä antigeenia.
Päivitetty: 11.12.2023