Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Suolinkaisseuranta (siipikarja)

Vastausaika:

Saapumispäivä

Näytetyyppi:

Nuorikkokasvattamot (4 näytettä/osasto)

Näytteet tulee toimittaa tutkittavaksi aikaisintaan 3 viikkoa ennen siirtoa munittamoihin.

  • Kerää tuoretta ulostetta neljään puhtaaseen pussiin
    • 0,5 dl/pussi
    • useasta kohdasta, ritilöiden päältä ja alta, lantaraapoista, mutta ei pehkulta
    • 4 näytettä/osasto
  • Sulje näytteet vielä yhteen pussiin mahdollisen vuotamisen varalta
  • Merkitse pusseihin selkeästi:
    • kanalan/osaston numero tai muu tunnistustieto.
      esim. osasto 1: näyte 1/4, osasto 1: näyte 2/4 jne.
    • Näytteenottopäivämäärä
  • Säilytä näytteet jääkaappilämpötilassa lähetykseen asti (eivät saa jäätyä)
  • Pakkaa näytteet kelta-mustaan lähetyslaatikkoon
    • Voit laittaa laatikkoon niin paljon näytteitä kuin saat mahtumaan

Kanalat (yhteisnäyte)

Näyte otetaan, kun nuorikoiden saapumisesta on 3 kk.  Tuotantokauden muissa vaiheissa, jos suolinkaisten esiintymistä epäillään.

  • Kerää tuoretta ulostetta neljästä paikasta yhteen pussiin:
    • useasta kohdasta, ritilöiden päältä ja alta, lantaraapoista, mutta ei pehkulta
    • 0,5 dl/näyte
    • yhteensä n. 2 dl
  • Merkitse pussiin selkeästi:
    • kanalan/osaston numero tai muu tunnistustieto
    • esim. munittamo 1
    • Näytteenottopäivämäärä
  • Säilytä näytteet jääkaappilämpötilassa lähetykseen asti (eivät saa jäätyä)
  • Pakkaa näytteet kelta-mustaan lähetyslaatikkoon
    • Voit laittaa laatikkoon niin paljon näytteitä kuin saat mahtumaan

Menetelmä:

Modifioitu McMaster. Suolinkaisten (Ascaridia galli ja/tai Heterakis gallinarum) munat lasketaan (kpl/g, EPG). Mahdolliset muut löydökset, kuten kokkidit kommentoidaan vastaukseen.

Tulkinta:

Suolinkaisia ei voida luotettavasti tunnistaa lajitasolle ulostetutkimuksen perusteella. Mikäli munia löytyy, suositellaan lääkitystarpeen arvioimiseksi kanojen ruumiinavausta Ruokaviraston ohjeistuksen mukaisesti.

Lähteet:

Ohjeistus laadittu tuottajille yhteistyössä: Siipikarjaliitto, Ruokavirasto – Pia Vennerström

Päivitetty: 26.4.2024