Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Virtsapaketti (Prot/Krea, Prot, Krea, pH, Om.paino, Gluk, Ketoain, Bil, Hb/Myoglob) (U)

Virtsapakettiin olemme yhdistäneet perinteisistä stix-tikkutesteistä tutut testit, niin että tikkutesteissä herkästi epäluotettavia tuloksia antavat määritykset on korvattu luotettavammilla menetelmillä. Siksi mm. virtsan proteiinipitoisuus määritetään nestekemian menetelmin ja suhteutetaan kreatiniinin määrään. Virtsan ominaispainon määritämme refraktometrilla. Valkosolutuloksia emme vastaa stix-tikkutestillä lainkaan, sillä tulokset ovat eläinnäytteistä epäluotettavia. Mikäli haluaa varmistusta esimerkiksi bakteerien tai valkosolujen osalta, kannattaa virtsapaketin lisäksi valita lähetteelle siis myös virtsan sedimentti. Virtsan proteiini/kreatiniini-suhteelle löytyy teksti omalla otsikollaan kirjasta.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä

Näytetyyppi:

Virtsa urine stabilur tai CCM-putkessa, mutta myös lisäaineeton putki käy. Täytä putki mahdollisimman tarkasti merkkiviivaan asti.

Virtsan pH

Normaalisti virtsan pH pysyy välillä 5,0–7,5. Stix-tikkutestien tarkkuus on ± 0,5 ja mittausväli 5,0–8,5. Nostava vaikutus pH-arvoon on mm. virtsatietulehduksia aiheuttavilla bakteereilla ja näytteen iällä. Lisäksi ruokailu voi muuttaa pH:ta väliaikaisesti. Myös metabolinen alkaloosi aiheuttaa pH:n nousua, koska silloin elimistö tuottaa jostakin syystä liikaa emäksiä, tai munuaiset eivät kykene poistamaan normaalisti muodostuvia emäksiä.

Metabolinen asidoosi puolestaan laskee virtsan pH:ta. Silloin elimistö tuottaa jostakin syystä liikaa happoja, tai munuaiset eivät kykene poistamaan normaalisti muodostuvia happoja. Myös hypokalemia laskee virtsan pH:ta.

Menetelmä:

Stix-tikkutesti

Virtsan ominaispaino

Munuaiset poistavat elimistöstä mm. suoloja ja muita metabolian tuotteita. Virtsan tiheys riippuu suuresti elimistön nesteytystilasta. Mikäli eläin juo paljon, erittyy ylimääräinen vesi virtsaan ja virtsa laimenee. Jos virtsa on hyvin laimeaa, pienenee myös siitä mitattavien analyyttien ja solujen pitoisuudet. Mikäli juominen on vastaavasti jostakin syystä vähentynyt, virtsa konsentroituu ja sen tiheys kasvaa. Virtsan tiheyden mittaustuloksen tulkinnassa tulee huomioida muu elimistön tila, kuten esimerkiksi juodun veden määrä, eläimen kliininen tila ja mahdollinen lääkitys. Mikäli virtsan tiheys poikkeaa viitearvoista, tulisi syy poikkeamalle selvittää.

Menetelmä:

Refraktometri

Viitearvot:

 • Koira:             1.016–1.060
 • Kissa:             1.020–1.040
 • Lehmä:          1.030–1.045
 • Hevonen:      1.025–1.060

Puhtaan, kaksoistislatun veden (ddH2O) tiheys on 1.000

Virtsan glukoosi

Veressä on aina tietty määrä glukoosia. Virtsaan ei normaalitilanteessa erity glukoosia lainkaan, mutta jos veren glukoosipitoisuus nousee normaalia suuremmaksi, eivät munuaiset kykene estämään glukoosin erittymistä virtsaan. Munuaiskynnys tarkoittaa sitä veren glukoosipitoisuutta, jossa glukoosia alkaa löytyä myös virtsasta. Koiralla tämä kynnys on yleensä n. 10 mmol/l ja kissalla 14–17 mmol/l. Havaittava määrä sokeria virtsassa on siksi aina merkki kohonneesta veren sokeripitoisuudesta. Useimmiten sokerin erittyminen virtsaan liittyy diabetekseen. Kissoilla veren sokeripitoisuus nousee usein stressin vuoksi, joten niillä mahdollisen diabetesdiagnoosin pitäisi perustua mieluummin fruktosamiinimääritykseen.

Menetelmä:

Fotometrinen (IFCC-standardin mukainen, heksokinaasi)

Viitearvo:

< 4 mmol/l

Virtsan ketoaineet

Elimistön ketoottinen tila näkyy ketoaineiden määrän kohoamisena virtsassa. Stix-tikkutestit tunnistavat vain asetetikkahapon, mutta eivät voimakkaimmin erittyvää ketoainetta, betahydroksibutyraattia, joten ketoosin diagnosoimiseksi suositellaan butyraattimääritystä verinäytteestä. Stix-tikkutestin herkkyys on 0,5–1,0 mmol/l asetetikkahappoa ja mittausalue negatiivinen–4+ (negatiivinen–≥16 mmol/l).

Menetelmä:

Stix-tikkutesti

Virtsan bilirubiini

Mikäli virtsassa ei todeta verta, mutta bilirubiini on koholla, on tulos merkitsevä ja viittaa kohonneeseen bilirubiinitasoon myös verenkierrossa. Stix-tikkutestin herkkyys bilirubiinille on 7–14 µmol/l ja mittausalue negatiivinen–3+.

Virtsan hemoglobiini/myoglobiini

Verivirtsaisuus eli hematuria voi johtua esimerkiksi seuraavista syistä: tulehdukset, kasvaimet, munuaisten toiminta sekä näytteenotto kystosenteesillä tai punktoimalla. Myoglobiinin erittyminen virtsaan taas liittyy lihassoluvaurioihin. Stix-tikkutesti ei pysty erottelemaan hemoglobiinia ja myoglobiinia toisistaan. Testi tunnistaa ne herkkyydellä 150–620 µg/l eli hemoglobiini tapauksessa noin 5–20 hemolysoitunutta punasolua mikrolitrassa. Testin mittausväli on negatiivinen–3+ (ei todettu–200 solua/µl). Virtsatieinfektio voi aiheuttaa myös vääriä positiivisia tuloksia bakteereiden peroksidaasientsyymin vuoksi. Solujen osalta varmemman tuloksen saa virtsan sedimentti -tutkimuksella.

Menetelmä:

Stix-tikkutesti

Lähteet:

Diagnostic Procedures for the Private Practice Laboratory: Urinalysis. The Merck Veterinary Manual. http://www.merckvetmanual.com/mvm/clinical_pathology_and_procedures/diagnostic_procedures_for_the_private_practice_laboratory/urinalysis.html
Viitattu 24.5.2016
Rucinsky R, Cook A, Haley S, Nelson R, Zoran DL, Poundstone M. 2010 AAHA Diabetes Management Guidelines for Dogs and Cats. Published in 2010 (May/June). https://www.aaha.org/professional/resources/diabetes_management.aspx
Viitattu 24.5.2016
BSAVA British Small Animal Veterinary Association. Sample chapter from BSAVA Manual of Canine and Feline Clinical Pathology 2 nd edition. 2005. Edited by Elizabeth Villiers and Laura Blackwood.
Reference Guides: Urine Volume and Specific Gravity. The Merck Veterinary Manual. http://www.merckvetmanual.com/mvm/appendixes/reference_guides/urine_volume_and_specific_gravity.html
Viitattu: 24.5.2016

Päivitetty: 27.11.2020

 • Suomalaista palvelua

 • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

  Liity joukkoomme

 • Asiakkaamme kertovat:

  "Ensimmäistä kertaa asioin yrityksenne kanssa. Aivan ykkösluokan palvelua kaikin puolin. Etukäteen olin puhelimitse yhteydessä ja sieltä sain asiakaspalvelijalta erittäin hyvät neuvot ja positiivisen tunteen. Kaikki oli valmiiksi suunniteltua ja helpoksi tehtyä, näytepurkit, lähetyslaatikko...
  Vastaus tuloksesta tuli nopeammin kuin olisin osannut edes odottaa. Kiitos siis hienosta palvelusta!
  "