Laboratoriokäsikirja
Virtsa
Virtsan kortisoli/krea-suhde (US/U)
Kortisoli on lisämunuaisen kuorikerroksessa syntetisoitava glukokortikoidihormoni. Tuotantoa säätelee aivolisäkkeen adrenokortikotrooppinen hormoni (ACTH), ja kortisolin määrä säätää negatiivisen palautteen välityksellä ACTH:n eritystä. Kortisolin erityksessä on yleensä vuorokausirytmi siten, että aamulla pitoisuus on suurimmillaan. Erilaiset stressitilat ja hormonaalisen järjestelmän häiriöt aiheuttavat normaalista poikkeavia kortisolipitoisuuksia.
Kreatiinia muuttuu kreatiniiniksi päivittäin yksilön lihasmassaan suhteessa oleva määrä. Kreatiniini suodattuu munuaisten glomeruluksissa lähes täydellisesti, vain muutama prosentti erittyy tubuluksissa. Normaalisti vuorokaudessa seerumiin ja virtsaan erittyvä kreatiniinin määrä pysyy siis suhteellisen vakiona ja määräytyy suurimmaksi osaksi lihasmassasta, tosin valkuaispitoinen ruoka kohottaa plasman kreatiniinipitoisuuksia väliaikaisesti.
Kortisolin erittyminen virtsaan noudattaa melko hyvin plasman kortisolipitoisuutta. Virtsan väkevyys kuitenkin vaihtelee jonkin verran, joten luotettavan virtsan ja siten verenkierron kortisolin pitoisuuden selvittämiseksi, on kortisolipitoisuus suhteutettava virtsan väkevyyteen eli kreatiniinipitoisuuteen.
Suurentunut virtsan kortisoli/kreatiniini-suhde viittaa lisämunuaisen kuorikerroksen yliaktiivisuuteen eli Cushingin tautiin. On kuitenkin muistettava, että kortisolin pitoisuutta suurentavat tekijät (esim stressi tai ei-lisämunuaisperäiset taudit) voivat suurentaa suhdetta lievästi, joten Cushingin taudin varmistamisessa kortisoli/kreatiniinisuhteen käyttäminen ainoana tutkimuksena ei ole riittävä. Tutkimukset kuitenkin ovat osoittaneet, että Cushingin taudin poissulkutestinä kortisoli/kreatiniini-suhde on erittäin luotettava. Mikäli virtsan kortisoli/kreatiniini-suhteen mittaamisella (3 erillistä näytettä, joille erilliset lähetteet) ei voida pois-sulkea cushingin tautia, tehdään jatkotutkimuksia erillisen ohjeen mukaisesti>>
Vastausaika:
Näytteensaapumispäivänä
Näytetyyppi:
Virtsanäyte lisäaineettomassa tai erotteluputkessa, Urine Stabilur tai CCM putkessa (min. 1 ml). Suositellaan aamuvirtsaa. Näyte toimitetaan laboratorioon mahdollisimman nopeasti. Näyte säilyy 2 vrk huoneenlämmössä, 7 vrk jääkaappilämpötilassa tai pakastettuna.
Näyte suositellaan ottamaan kotona koiran normaalioloissa, joko ennen eläinlääkäriin menoa tai 2–3 päivää käynnin jälkeen, jotta eläinlääkärikäynnin aiheuttama stressi ei vaikuta tulokseen.
Menetelmä:
Kortisoli: immunoluminometrinen määritys, kreatiniini: fotometrinen määritys (jaffe)
Viitearvot:
- koira alle 35 (kortisolin yksikkö nmol/l ja kreatiniinin mmol/l)
Tulkinta:
Suurentuneet tulokset
- Cushingin tauti
- muut kortisolin eritystä lisäävät tekijät ja sairaudet
Normaali tulos sulkee hyvin luotettavasti pois Cushingin taudin.
Lähteet:
Evaluation of a urine cortisol:creatinine ratio as a screening test for hyperadrenocorticism in dogs. Smiley LE, Peterson ME. J Vet Intern Med 1993;7:163-168.
Influence of veterinary care on the urinary corticoid:creatinine ratio in dogs. Van Vonderen IK, Kooistra HS, Rijnberk A. J Vet Intern Med 1998;12:431-435.
Tailored reference limits for urine corticoid:creatinine ratio in dogs to answer distinct clinical questions. Zeugswetter F, Bydzovsky N, Kampner D, Schwendenwein I. Vet Rec. 2010;167:997-1001.
Päivitetty: 15.5.2024