Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Virtsan kortisoli/krea-suhde (US/U)

Kortisoli on lisämunuaisen kuorikerroksessa syntetisoitava glukokortikoidihormoni. Tuotantoa säätelee aivolisäkkeen adrenokortikotrooppinen hormoni (ACTH), ja kortisolin määrä säätää negatiivisen palautteen välityksellä ACTH:n eritystä. Kortisolin erityksessä on yleensä vuorokausirytmi siten, että aamulla pitoisuus on suurimmillaan. Erilaiset stressitilat ja hormonaalisen järjestelmän häiriöt aiheuttavat normaalista poikkeavia kortisolipitoisuuksia.

Kreatiinia muuttuu kreatiniiniksi päivittäin yksilön lihasmassaan suhteessa oleva määrä. Kreatiniini suodattuu munuaisten glomeruluksissa lähes täydellisesti, vain muutama prosentti erittyy tubuluksissa. Normaalisti vuorokaudessa seerumiin ja virtsaan erittyvä kreatiniinin määrä pysyy siis suhteellisen vakiona ja määräytyy suurimmaksi osaksi lihasmassasta, tosin valkuaispitoinen ruoka kohottaa plasman kreatiniinipitoisuuksia väliaikaisesti.

Kortisolin erittyminen virtsaan noudattaa melko hyvin plasman kortisolipitoisuutta. Koska virtsan väkevyys kuitenkin vaihtelee jonkin verran, on luotettavan virtsan, ja siten verenkierron kortisolin pitoisuuden selvittämiseksi, se suhteutettava virtsan väkevyyteen eli kreatiniinipitoisuuteen.

Suurentunut virtsan kortisoli/kreatiniini-suhde viittaa lisämunuaisen kuorikerroksen yliaktiivisuuteen eli Cushingin tautiin. On kuitenkin muistettava, että kortisolin pitoisuutta suurentavat tekijät (esim stressi tai ei-lisämunuaisperäiset taudit) voivat suurentaa suhdetta lievästi, joten Cushingin taudin varmistamisessa kortisoli/kreatiniinisuhteen käyttäminen ainoana tutkimuksena ei ole riittävä. Tutkimukset kuitenkin ovat osoittaneet, että Cushingin taudin poissulkutestinä kortisoli/kreatiniini-suhde on erittäin luotettava.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä.

Näytetyyppi:

Virtsa (aamuvirtsa toivottavaa) 1 ml lisäaineettomassa tai stabilur-putkessa. Näyte säilyy 2 vrk huoneenlämmössä, 7 vrk jääkaappilämpötilassa. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä:

Immunoluminometrinen määritys (kortisoli), fotometrinen entsymaattinen määritys (kreatiniini) omassa laboratoriossa.

Viitearvot:

  • koira alle 35 (kortisolin yksikkö nmol/l ja kreatiniinin mmol/l)

Tulkinta:

Suurentuneet tulokset

  • Cushingin tauti
  • muut kortisolin eritystä lisäävät tekijät ja sairaudet

Normaali tulos sulkee hyvin luotettavasti pois Cushingin taudin.

Lähteet:

Evaluation of a urine cortisol:creatinine ratio as a screening test for hyperadrenocorticism in dogs. Smiley LE, Peterson ME. J Vet Intern Med 1993;7:163-168.
Influence of veterinary care on the urinary corticoid:creatinine ratio in dogs. Van Vonderen IK, Kooistra HS, Rijnberk A. J Vet Intern Med 1998;12:431-435.
Tailored reference limits for urine corticoid:creatinine ratio in dogs to answer distinct clinical questions. Zeugswetter F, Bydzovsky N, Kampner D, Schwendenwein I. Vet Rec. 2010;167:997-1001.

  • Suomalaista palvelua

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Aina hyväntuuliset ja palvelualttiit neitokaiset niin puhelimen kuin meilinkin päässä. Harvemmin minkään firman palvelut toimii niin rasvatusti että tulee melkein hyvälle tuulelle heidän laskujaankin maksaessa :)"