Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Virtsan glukoosi

Tilattavissa vain osana virtsapakettia.

Virtsaan ei normaalitilanteessa erity glukoosia lainkaan, mutta jos veren glukoosipitoisuus nousee normaalia suuremmaksi, eivät munuaiset kykene estämään glukoosin erittymistä virtsaan. Munuaiskynnys tarkoittaa sitä veren glukoosipitoisuutta, jossa glukoosia alkaa löytyä myös virtsasta. Koiralla tämä kynnys on yleensä n. 10 mmol/l ja kissalla 14–17 mmol/l. Havaittava määrä sokeria virtsassa on siksi aina merkki kohonneesta verensokeripitoisuudesta. Useimmiten sokerin erittyminen virtsaan liittyy diabetekseen. Kissoilla veren sokeripitoisuus nousee usein stressin vuoksi, joten niillä mahdollisen diabetesdiagnoosin pitäisi perustua mieluummin fruktosamiinimääritykseen.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä

Näytetyyppi:

Virtsa urine stabilur tai CCM-putkessa. Myös lisäaineeton putki käy. Näyte toimitetaan laboratorioon mahdollisimman nopeasti. Lisäaineellinen näyte säilyy 2 vrk huoneenlämmössä, 7 vrk jääkaappilämpötilassa. Täytä putki mahdollisimman tarkasti merkkiviivaan asti.

Menetelmä:

Fotometrinen (IFCC-standardin mukainen, heksokinaasi)

Viitearvo:

 • kissa: < 3 mmol/l
 • koira: < 3 mmol/l

Päivitetty: 21.3.2022

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia

 • Vieraile T-paitakaupassa

  Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

  Siirry kauppaan