Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Varsan ensimmäiset 24 tuntia ovat elintärkeitä

Vasta-aineita ei siirry istukan kautta emältä varsalle lainkaan, joten vastasyntyneen varsan vastustuskyky on sen syntyessä hyvin heikko. Laadukkaasta ternimaidosta varsa saa riittävästi vasta-aineita sen oman vastustuskyvyn vielä kehittyessä. Varsa voi kärsiä vasta-ainepuutoksesta, mikäli tamman ternimaito on huonolaatuista, tamma tiputtaa maitoa jo ennen synnytystä tai varsa ei pääse imemään maitoa riittävän ajoissa. Puutos voi johtua myös vasta-aineiden heikosta imeytymisestä varsan ruuansulatuselimistössä. Ternimaidon laatuun vaikuttaa muun muassa tamman ikä. Tamma olisi myös hyvä siirtää varsomispaikkaansa muutamaa viikkoa ennen varsomista, jotta ternimaitoon erittyvät vasta–aineet kohdistuvat juuri niitä taudinaiheuttajia vastaan, joita vastasyntyneen elinympäristössäkin on.

Suurin osa vasta-aineista, noin 85 %, imeytyy kuuden–kahdeksan tunnin kuluessa syntymästä. Riittävän vasta–ainetason saavuttamiseksi varsan tulisikin imeä ternimaitoa kuuden ensimmäisen elintuntinsa aikana yhteensä vajaat puolitoista litraa (n. 2–2,5 dl tunnissa). Jo 12 tunnin kuluttua syntymästä imeytyminen on merkittävästi heikentynyttä ja se loppuu kokonaan noin 24 tunnin kuluttua syntymästä. Varsalle voidaan oman emänsä maidon lisäksi juottaa talteen pakastettua ternimaitoa. Mikäli varsa ei saa maidosta riittävästi vasta–aineita ensimmäisen elinvuorokautensa aikana, ei se pysty puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan. Riittämätön vasta-ainetaso johtaa siihen, että kasvava varsa sairastaa usein eikä siksi kehity normaalisti. Oireiden vakavuus riippuu vasta-ainepuutoksen tasosta.

Varsan vasta-ainetason tarkistamista verinäytteestä suositellaan noin 12–36 tunnin kuluttua varsan syntymästä. Mikäli vasta-ainetaso ei ole riittävä ja syntymästä on kulunut yli 24 tuntia, on plasmansiirto ainoa vaihtoehto varsan terveyden turvaamiseksi. Vasta–ainetason määrittäminen onnistuu Movetilla niin plasmasta kuin ternimaidostakin kvantitatiivisesti, jolloin tulokseksi saadaan näytteen IgG-vasta-ainepitoisuus yksikössä g/l.

Päivitetty: 25.9.2017