Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Väritys D-lokus (diluutio, alleeli d1)

Testi soveltuu useille roduille. Tulee kuitenkin huomioida, että joillain roduilla voi olla muitakin mutaatioita, jotka johtavat diluutiovärin muodostumiseen.

Diluutiovärin synnyttää mutaatio MLPH (melanofiliini) geenissä. Diluutiovärit ovat vaaleita sävyjä ja ikään kuin laimennoksia alkuperäisestä väristään. Esimerkiksi mustan diluutioväri on sininen. Diluutioväri periytyy autosomaalisena resessiivisenä ominaisuutena. Ainoastaan d/d muotoinen homotsygootti on väritykseltään diluutiovärinen. Diluutiovärin lisäksi saattaa homotsygooteilla koirilla esiintyä myös karvattomuutta ja ihotulehduksia.

Vastausaika:

2–3 viikkoa

Näytetyyppi:

EDTA-kokoveri tai poskisolunäyte (2 kpl)

Menetelmä:

DNA-tekniikat (PCR, sekvensointi, qPCR) yhteistyölaboratoriossa.

Tulkinta:

 • d/d: Koiralla on molemmat alleelit diluutioalleeleja (d/d) ja koira on diluutiovärinen
 • D/d: Koira kantaa genomissaan diluutioalleelia (d), ja voi periyttää näin ollen diluutioalleelia jälkeläisilleen. Fenotyypiltään koira ei ole diluutiovärinen.
 • D/D: Koira ei kanna diluutioalleelia genomissaan eikä koira ole fenotyypiltään diluutiovärinen.

Lähteet:

Drögemüller C, Philipp U, Haase B, Günzel-Apel A-R, Leeb T. A Noncoding Melanophilin Gene (MLPH) SNP at the Splice Donor of Exon I Represents a Candidate Causal Mutation for Coat Color Dilution in Dogs. Journal of Heredity 2007 98 (5): 468-473

Päivitetty: 3.9.2018

 • Suomalaista palvelua

 • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

  Liity joukkoomme

 • Asiakkaamme kertovat:

  "Ensimmäistä kertaa asioin yrityksenne kanssa. Aivan ykkösluokan palvelua kaikin puolin. Etukäteen olin puhelimitse yhteydessä ja sieltä sain asiakaspalvelijalta erittäin hyvät neuvot ja positiivisen tunteen. Kaikki oli valmiiksi suunniteltua ja helpoksi tehtyä, näytepurkit, lähetyslaatikko...
  Vastaus tuloksesta tuli nopeammin kuin olisin osannut edes odottaa. Kiitos siis hienosta palvelusta!
  "