Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Väritys D-lokus (diluutio, alleeli d1)

Testi soveltuu useille roduille. Tulee kuitenkin huomioida, että joillain roduilla voi olla muitakin mutaatioita, jotka johtavat diluutiovärin muodostumiseen.

Diluutiovärin synnyttää mutaatio MLPH (melanofiliini) -geenissä. Diluutiovärit ovat vaaleita sävyjä ja ikään kuin laimennoksia alkuperäisestä väristään. Esimerkiksi mustan diluutioväri on sininen. Diluutioväri periytyy autosomaalisena resessiivisenä ominaisuutena. Ainoastaan d/d muotoinen homotsygootti on väritykseltään diluutiovärinen. Diluutiovärin lisäksi saattaa homotsygooteilla koirilla esiintyä myös karvattomuutta ja ihotulehduksia.

Vastausaika:

2–3 viikkoa

Näytetyyppi:

EDTA-kokoveri (vähintään 0,5 ml) tai poskisolunäyte (2 kpl)

Menetelmä:

DNA-tekniikat (PCR, sekvensointi, qPCR) (yhteistyölaboratorio)

Tulkinta:

 • d/d: Koiralla on molemmat alleelit diluutioalleeleja (d/d) ja koira on diluutiovärinen
 • D/d: Koira kantaa genomissaan diluutioalleelia (d), ja voi periyttää näin ollen diluutioalleelia jälkeläisilleen. Fenotyypiltään koira ei ole diluutiovärinen
 • D/D: Koira ei kanna diluutioalleelia genomissaan eikä koira ole fenotyypiltään diluutiovärinen

Lähteet:

Drögemüller C, Philipp U, Haase B, Günzel-Apel A-R, Leeb T. A Noncoding Melanophilin Gene (MLPH) SNP at the Splice Donor of Exon I Represents a Candidate Causal Mutation for Coat Color Dilution in Dogs. Journal of Heredity 2007 98 (5): 468-473

Päivitetty: 10.7.2023

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia