Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Trakealiman solut TW/BAL-näyte, mikroskopointi

BAL-näyte on paras solujen laskemista varten, TW-näyte puolestaan bakteeriviljelyyn.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä.

Näyte:

Huuhteluissa saadut fraktiot yhdistetään ja sekoitetaan. Näytettä siirretään 1–2 EDTA-putkeen (5–10ml) ja lisäksi esim. seerumiputkeen, josta voidaan tarvittaessa tehdä bakteeriviljely.

EDTA-putket sentrifugoidaan 1500 rpm, 10min. Supernatanttia poistetaan niin, että solut ovat 1:10 tilavuudessa. Solut suspensoidaan jäljelle jääneeseen supernatanttiin. Solususpensiota siirretään objektilasille riittävän isokärkisellä pipetillä, jotta solut eivät rikkoonnu pipetoitaessa. Toinen objektilasi asetetaan solususpension päälle ja lasit vedetään pitkittäin irti toisistaan. Tarkemmat ohjeet levitteen tekemiseen löydät kirjan alusta otsikolla Sivelynäytteen valmistus aspiraatista.

Lasit tulisi kuivata mahdollisimman nopeasti esim. hiustenkuivaimella, jotta solujen morfologia säilyisi mahdollisimman hyvänä. EDTA-putket voi myös lähettää suoraan laboratorioon, jossa tehdään sentrifugointi, sively ja värjäys. Mikäli lasille levitetty näyte lähetetään alkoholilla fiksattuna (suositellaan), tulee tästä laittaa huomautus näytteiden mukaan.

Menetelmä:

Lasit värjätään (MGG) ja niiltä lasketaan 2×100 solua, joiden prosenttiosuudet ilmoitetaan. Jos näytteessä on paljon limaa, ei prosenttiosuuksia voida laskea luotettavasti. Tällöin ilmoitetaan vain arviot solujen määristä ja suhteista. Epiteelisolut/värekarvat kommentoidaan, samoin kuin mahdolliset verenvuodon jäljet ja bakteerit. Tehdään omassa laboratoriossa.

Tulkinta:

TW-näyte

 • neutrofiilit: < 50 %
 • lymfosyytit: < 10 %
 • eosinofiilit: < 2 %
 • makrofaagit: 40–80 %
 • mast-solut: < 1 %

BALL-näyte

 • neutrofiilit: < 10 %
 • lymfosyytit: 20–50 %
 • eosinofiilit: < 1 %
 • makrofaagit: 40–80 %
 • mast-solut: < 2 %

Näytteenottotekniikalla (mukaanlukien mm. näytteenottopuoli, huuhtelu- ja näytevolyymi, näytteenottosyvyyvs) on vaikutusta tuloksiin. Tulosten tulkinnassa tulee ottaa huomioon sekä näytteenottotekniset seikat että potilaan kliininen kuva.

Bakteerien aiheuttamien hengitystietulehduksien yhteydessä tavataan neutrofiliaa. Tulehduksellisissa hengitystiesairauksissa (IAD) etenkin nuorilla hevosilla tavataan kohonneita mast-solujen (> 2 %) ja eosinofiilien (> 0,1 %) osuuksia. Myös puhkuria (RAO) sairastavilla hevosilla tavataan neutrofiliaa (> 20 %). Runsas hemosideriinin tai punasolujen määrä voi viitata rasituksen aiheuttamaan verenvuotoon hengitysteissä (EIPH, exercise induced pulmonary hemorrhage).

Lähteet:

The Liphook Equine Hospital and Laboratory
Tulkinta: Consensus Statement of the American College of Veterinary Internal Medicine (ACVIM)
Depecker M, Richard EA, Pitel PH, Fortier G, Leleu C, Couroucé-Malblanc A, 2014.Bronchoalveolar lavage fluid in Standardbred racehorses: Influence of unilateral/bilateral profiles and cut-off values on lower airway disease diagnosis. Vet J. 199:150, joskus harvoin allergisiin tiloihin.

Virhelähteet:

Vanha, huonosti käsitelty tai fiksoimaton näyte – solut hajonneet tai vaikeasti tunnistettavia.

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia

 • Vieraile T-paitakaupassa

  Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

  Siirry kauppaan