Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

TGA (tyreoglobuliiniauto-AB) (ELISA) (koira) (S/HP)

Tyreoglobuliini on kilpirauhasen määrällisesti tärkein proteiini. Se on varastoituneena kilpirauhasrakkuloihin, joista se tarpeen mukaan siirretään epiteelikerroksen soluihin, tyrosyytteihin, tyroksiinin (T4) ja trijodityroniinin (T3) rakennusaineeksi.

Hypotyreoosi aiheutuu (koirilla) kilpirauhasen toiminnan asteittaisesta heikkenemisestä. Kun noin ¾ kapasiteetista on menetetty, alkavat hypotyreoosin oireet. Kilpirauhasen toiminnan heikkeneminen aiheutuu yleisimmin kilpirauhasen tulehduksesta, lymfosyyttisestä tyroidiitista, mutta joskus myös kasvaimet saattavat aiheuttaa heikentynyttä toimintakykyä. Lisäksi joissain tapauksissa kilpirauhasen toiminnan heikkenemiselle (ja siten hypotyreoosille) ei löydy selkeää syytä (esim. idiopaattinen kilpirauhasen atrofia).

Lymfosyyttisessä tyreoidiitissa elimistö tuottaa vasta-aineita kilpirauhaskudoksia vastaan (autoimmuunisairaus), mikä aiheuttaa kudosvauriota ja kilpirauhasrakkuloissa varastoituneena oleva tyreoglobuliini vapautuu verenkiertoon. Tämän jälkeen elimistö alkaa tuottaa vasta-aineita tyreoglobuliinille, ja verenkierrosta löydetään huomattavasti suurentuneita tyreoglobuliinivasta-ainemääriä. Myös kilpirauhasen kasvaimet tai atrofia aiheuttavat tyreoglobuliinin vuotamista verenkiertoon ja siten suurentuneita vasta-ainepitoisuuksia.

Vastausaika:

1–7 arkipäivää

Näytetyyppi:

Seerumi tai Li-hepariiniplasma 0,5 ml. Eroteltu näyte säilyy huoneenlämmössä 4 vrk, jääkaapissa 7 vrk ja pakastettuna -20 °C 3 kk. Hemolyysi häiritsee määritystä. Lievä lipemia tai ikteria eivät häiritse määritystä.

Menetelmä:

Immunologinen määritys. Kaikki näytteet analysoidaan epäspesifisen sitoutumisen huomioivalla menetelmällä (NSB = Non Specific Binding) tulosten luotettavuuden varmistamiseksi.

Tulkinta:

Kvantitatiivinen tulos:

  • yli 25 % positiivinen
  • 10–25 % raja-arvoinen
  • alle 10 % negatiivinen

Suurentuneet pitoisuudet

  • lymfosyyttinen tyreoidiitti
    • selkeästi yleisin syy
  • kilpirauhasen kasvaimet
  • idiopaattinen kilpirauhasen atrofia

Huom! Normaali pitoisuus löydetään osalta hypotyreoottisia yksilöitä, eli se ei sulje pois kilpirauhassairautta!

Päivitetty: 28.9.2022