Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Sydänmato ranskalainen (Angiostrongylus vasorum)

Ranskalainen sydänmato on pääasiassa koiria, mutta myös muita lihansyöjiä, kuten kettuja infektoiva sukkulamato. Loinen elää keuhkovaltimoissa ja sydämen oikeassa kammiossa. Kissoihin loisen ei ole todettu tarttuvan. Joskus sitä tavataan aikuis- tai toukkamuotoina myös eri puolilla elimistöä kuten aivoissa, virtsarakossa, munuaisissa tai silmissä. Maantieteellisesti loista esiintyy etenkin Länsi-Euroopassa Ranskassa, Englannissa, Irlannissa, Tanskassa, Ruotsissa, Saksassa, Hollannissa ja Sveitsissä. Sitä on todettu myös Italiassa ja Kanadassa. Loisen levinneisyydestä saadaan jatkuvasti uutta tietoa. Etenkin ketut, mutta myös muut villit koiraeläimet vauhdittavat sen leviämistä.

Infektio voi olla täysin oireeton, mutta yleensä esiintyy yskää, hengenahdistusta ja keuhkokuumetta. Infektioon voi liittyä myös häiriöitä hyytymisjärjestelmässä sekä neurologisia ja ruuansulatuksellisia oireita. Kroonistuessaan infektio voi johtaa alipainoisuuteen, anemiaan, alakuloisuuteen, kohonneeseen keuhkoverenpaineeseen (pulmonaalihypertensio) tai pahimmillaan jopa oireettomaan äkkikuolemaan.

Koira saa tartunnan syötyään loisen toukkia sisältävän etanan tai kotilon. Väli-isäntänä voivat mahdollisesti toimia myös sammakot ja linnut. Prepatenssiaika eli aika infektiosta loisen aikuistumiseen ja lisääntymiseen kestää 38–60 vuorokautta infektoitumisesta. Tämän aikaa koira on oireeton. Elinkiertoon kuuluu toukkien siirtyminen keuhkojen kautta ruuansulatuskanavaan, josta niitä kulkeutuu epäsäännöllisesti ulosteeseen. Toukat voidaan todeta ulosteesta (PCR, Baermann). Verinäytteestä infektion toteamiseen voidaan käyttää serologista tutkimusta tai PCR-menetelmää. Vasta-ainetutkimus tunnistaa aikuisen loisen pinta-antigeenin, jota löydetään verenkierrosta aikaisintaan 5 viikkoa infektoitumisen jälkeen.

Tutkimusvaihtoehdot:

  • Sydänmato ranskalainen AG (Angiostrongylus vasorum) (S/HP/EP)
    • Vastausaika: 3–6 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)
    • Näytetyyppi: Seerumi, Li-heparinplasma tai EDTA plasma min. 1 ml. Eroteltu näyte säilyy jääkaapissa 7 vrk ja pakastettuna -20 °C vähintään 3 kk.
    • Menetelmä: Immunoassay
    • Tulkinta: pos/neg
  • Sydänmato ranskalainen (Angiostrongylus vasorum) (PCR) (F/B)
    • Vastausaika: 4–6 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)
    • Näytetyyppi: Ulostenäyte tai EDTA-kokoveri. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.
    • Menetelmä: PCR
    • Tulkinta: pos/neg

Lähteet:

Morgan E, Shaw S. Angiostrongylus vasorum infection in dogs: continuing spread and developments in diagnosis and treatment. J Small Anim Pract. 2010 51:616-21.

Penagos-Tabares F, Lange MK, Chaparro-Gutiérrez JJ, Taubert A, Hermosilla C. Angiostrongylus vasorum and Aelurostrongylus abstrusus: Neglected and underestimated parasites in South America. Parasit Vectors. 2018;11(1):208.

Päivitetty: 11.12.2023