Laboratoriokäsikirja
Tutkimukset aakkosjärjestyksessä
Suolinkaisseuranta (siipikarja)
Vastausaika:
Saapumispäivä
Näytetyyppi:
Nuorikkokasvattamot (4 näytettä)
Joka osastosta lähetetään näyte tutkittavaksi aikaisintaan 3 viikkoa ennen siirtoa munittamoihin.
- Kerää tuoretta ulostetta neljään puhtaaseen pussiin
- 0,5 dl/pussi
- useasta kohdasta, ritilöiden päältä ja alta, lantaraapoista, mutta ei pehkulta
- Sulje näytteet vielä yhteen pussiin mahdollisen vuotamisen varalta
- Merkitse pusseihin selkeästi:
- kanalan/osaston numero tai muu tunnistustieto.
- osasto 1, osasto 2
- Näytteenottopäivämäärä
- Säilytä näytteet jääkaappilämpötilassa lähetykseen asti (eivät saa jäätyä)
- Pakkaa näytteet kelta-mustaan lähetyslaatikkoon
- Voit laittaa laatikkoon niin paljon näytteitä kuin saat mahtumaan
Kanalat (yhteisnäyte)
Näyte otetaan, kun nuorikoiden saapumisesta on 3 kk. Tuotantokauden muissa vaiheissa, jos suolinkaisten esiintymistä epäillään.
- Kerää tuoretta ulostetta neljästä paikasta yhteen pussiin:
- ruokalusikallinen
- yhteensä n. 0,5 dl
- useasta kohdasta, ritilöiden päältä ja alta, lantaraapoista, mutta ei pehkulta
- Merkitse pussiin selkeästi:
- kanalan/osaston numero tai muu tunnistustieto
- osasto 1
- Näytteenottopäivämäärä
- Säilytä näytteet jääkaappilämpötilassa lähetykseen asti (eivät saa jäätyä)
- Pakkaa näytteet kelta-mustaan lähetyslaatikkoon
- Voit laittaa laatikkoon niin paljon näytteitä kuin saat mahtumaan
Menetelmä:
Modifioitu McMaster. Suolinkaisten (Ascaridia galli ja/tai Heterakis gallinarum) munat lasketaan (kpl/g, EPG). Mahdolliset muut löydökset, kuten kokkidit kommentoidaan vastaukseen, mutta niitä ei lasketa. Mikäli on tarpeen tietää kaikkien löydösten määrä, valitaan tutkimuksesti Madon munat (McMaster, kpl/g).
Tulkinta:
Suolinkaisia ei voida luotettavasti tunnistaa lajitasolle ulostetutkimuksen perusteella. Mikäli munia löytyy, suositellaan lääkitystarpeen arvioimiseksi toimittamaan 5 kanaa ruumiinavaukseen Ruokavirastoon.
Lähteet:
Ohjeistus laadittu tuottajille yhteistyössä: Siipikarjaliitto, Ruokavirasto – Pia Vennerström
Päivitetty: 20.1.2023