Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Spec fPL® (haimalipaasi kvantitatiivinen, haimaspesifinen) (ELISA) (kissa)

Huom! DGGR-menetelmällä tehtävästä haimalipaasimäärityksestä voi lukea täältä>>

Haimalipaasi on haiman eksokriinisten solujen erittämä ruoansulatusentsyymi, jonka tehtävänä on yhdessä sappisuolojen kanssa hajottaa ravinnon rasvoja (triglyseridejä). Veren haimalipaasiaktiivisuus ja -määrä suurenevat akuutissa haimatulehduksessa varsin nopeasti, jopa muutamassa tunnissa taudin puhkeamisesta.

Akuutti haimatulehdus voi olla ensisijainen tai toissijainen tautiprosessi. Oikean hoidon määräämiseksi on suljettava pois myös muut mahdolliset oireiden aiheuttajat. Suurentuneita seerumin haimalipaasipitoisuuksia voidaan tavata myös muissa vaikeissa intra-abdominaalisissa taudeissa. Haimalipaasi ei nouse sylkirauhastautien yhteydessä eikä uremiassa.
Suurentuneita pitoisuuksia tavataan:

 • pääasiassa akuutissa haimatulehduksessa
  • tulehduksen kroonistuessa pitoisuudet voivat pienentyä
 • joskus myös muissa sisäelinten tulehdustiloissa
  • peritoniitti
  • maksakirroosi / hepatiitti
  • sappirakon tulehduksissa tai sappitiehyen tukoksissa
 • sisäelinkasvainten (esim. haima, maksa) aiheuttamina

Vastausaika:

3–6 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)

Näytetyyppi:

Seerumi min. 0,3 ml. Voimakas hemolyysi ja lipemia häiritsevät määritystä. Eroteltu näyte säilyy jääkaapissa 7 vrk ja pakastettuna -20  °C pidempään.

Menetelmä:

Spec fPL® ELISA. Tutkimuksissa ei ole todettu muiden kuin haiman tuottaman lipaasin nostavan tulostasoa.

Viitearvot:

≤ 4.4 μg/l

Tulkinta:

 • 4.5-8.7 µg/l: Haimatulehdus on mahdollinen. Harkitse lisätutkimuksia ja/tai -hoitoa, jos kliinisiä oireita tai muita merkkejä taudista on olemassa. Tarkista fPL uudelleen 2-3 viikon kuluttua.
 • >8.8 µg/l: Viittaa haimatulehdukseen. Jos ei haimatulehduksen kliinisiä oireita, harkitse lisädiagnostiikkaa, seuraa vointia ja kontrolloi Spec fPL 2-3 viikon kuluttua.
  Jos haimatulehduksen kliinisiä oireita, sulje pois muut mahdolliset oireiden aiheuttajat, kuten enteriitti, sappitulehdus, maksan lipidoosi tai diabetes mellitus, ja hoida asianmukaisesti. Arvioi hoitovastetta Spec fPL-mittauksilla.

Päivitetty: 8.4.2024