Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

SDMA (Symmetrinen dimetyyliarginiini, koira, kissa) (S/HP/EP)

Tutkimusta voidaan käyttää osana munuaisten vajaatoiminnan ja toimintahäiriön diagnosointia.

SDMA poistuu miltei kokonaan munuaisten kautta ja sen pitoisuusmuutosten on todettu korreloivan hyvin glomerusten suodatusnopeuden kanssa (glomerus filtration rate= GFR). GFR-mittausta käytetään humaanilääketieteessä niin sanottuna kultaisena standardina arvioitaessa munuaisten toimintaa. Eläinlääketieteeseen mittaustapa ei käytännön syistä kuitenkaan sovellu.

SDMA-pitoisuuden on todettu nousevan hieman ennen kuin munuaisten toimintahäiriö näkyy kreatiniini-arvossa. SDMA-arvoon ei vaikuta eläimen lihasmassa, muut sairaudet, eivätkä mahdolliset lääkitykset, mikäli ne eivät vaikuta munuaisten suodatusnopeuteen.  Arvioitaessa munuaisten toimintaa, tulisi virtsasta ja verestä tutkia myös muut munuaistentoimintaa mittaavat markkerit. Tulosten tulkinnassa tulee huomioida mahdolliset virhelähteet, kuten eläimen nestetasapaino tai mahdollinen bakteeri-infektio. Näin saadaan paras mahdollinen kuva munuaisten toimintakyvystä sekä mahdollisesta toimintahäiriön syystä. Tulokset tulee aina suhteuttaa kliinisiin oireisiin.

Mikäli kliinisiä oireita ei ole, ja SDMA on normaali, eikä muissa virtsasta tai verestä tehtävissä tutkimuksissa ole muutosta, voidaan munuaisten toiminta tulkita normaaliksi.

Mikäli eläimellä on kliinisiä oireita, sen SDMA-arvo on raja-arvoinen tai kohonnut ja sillä on mahdollisesti muutoksia muissakin munuaisten toimintaa mittaavissa markkereissa, on munuaisvaurio ilmeinen ja vaurion mahdollista etenemistä tulisi seurata säännöllisesti.

Vastausaika:

1–3 arkipäivää

Näytetyyppi:

Seerumi, EDTA- tai Li-hepariiniplasma 0,3 ml. Näytteen säilyvyys 5 vrk huoneenlämmössä ja 10 vrk jääkaappilämpötilassa. Hemolyysi häiritsee määritystä. Lievä lipemia ei häiritse määritystä.

Menetelmä:

ELISA

Viitearvot:

 • koira 0–15 ug/dl
 • kissa 0–15 ug/dl

Tulkinta:

Koira ja kissa:

 • Normaali tulos: 0 – 15 ug/dl
 • Raja-arvoinen tulos: 15 – 20 ug/dl
 • Kohonnut tulos: > 20 ug/dl
  Hieman kohonneita SDMA-tuloksia tavataan terveillä pennuilla ja yksittäisillä roduilla, kuten vinttikoirilla.

Lähteet:

Treatment Recommendations for CDK in dog (2015). International Renal Interest Society. (http://www.iris-kidney.com/guidelines/recommendations.html)

IRIS Staging of CDK (modified 2015). International Renal Interest Society. (http://www.iris-kidney.com/guidelines/staging.html)

Hall JA, Yerramilli M, Obare E, Yerramilli M, Almes K, Jewell DE. Serum Concentrations of Symmetric Dimethylarginine and Creatinine in Dogs with Naturally Occurring Chronic Kidney Disease. Journal of Veterinary Internal Medicine. 2016;30(3):794-802. doi:10.1111/jvim.13942.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4913574/

Nabity MB, Lees GE, Boggess MM, et al. Symmetric Dimethylarginine Assay Validation, Stability, and Evaluation as a Marker for the Early Detection of Chronic Kidney Disease in Dogs. Journal of Veterinary Internal Medicine. 2015;29(4):1036-1044. doi:10.1111/jvim.12835.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4895368/

Movet Oy, 2016. Munuaisvaurion uusia merkkiaineita.

Päivitetty: 24.8.2021

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia

 • Vieraile T-paitakaupassa

  Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

  Siirry kauppaan