Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Sarcoptes (kapi/syyhy) AB (ELISA) (koira) (S/HP/EP)

Kapi on syyhypunkin aiheuttama sairaus, joka ilmenee voimakkaana kutinana, karvan lähtönä ja ihon punoituksena erityisesti pään seudulla. Usein oireita on myös vatsan sekä kyynärpäiden iholla, alueilla jotka ovat vähäkarvaisia ja iho ohutta. Kutinan aiheuttamasta raapimisesta seuraa ihon kovettumista, rupeutumista, hilseilyä ja rikkoontumista, jotka altistavat ihon bakteeritulehduksille. Joskus oireet voivat tartunnasta huolimatta olla myös suhteellisen lieviä. Siksi diagnoosiin ei aina päästä helposti.

Kaikki tartunnan saaneen koiran kanssa tekemisissä olleet muut koirat on myös hoidettava sekä puhdistettava mahdollisesti kontaminoituneet välineet ja makuupaikat ym.

Syyhypunkki voi tarttua myös ihmiseen aiheuttaen lievempiä oireita, jotka häviävät muutamien päivien kuluessa. Punkki ei lisäänny ihmisen ihossa.

Kaikki Sarcoptes-kapipunkit luetaan kuuluvaksi samaan lajiin Sarcoptes scrabiei, mutta eri eläinlajeilla on kuvattu runsaasti variantteja, joiden keskinäiset erot eivät ole selvillä. Testi tunnistaa Sarcoptes scrabiei var canis -lajia vastaan muodostuneet vasta-aineet, mutta kirjallisuudessa on kuvattu potilaiden vasta-aineiden ristireagointia  eri  Sarcoptes -lajien välillä.

Ilmoitettavista eläintaudeista on ilmoitusvelvollisuus laboratoriolla, eläinlääkärillä ja omistajalla. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Vastausaika:

4–6 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)

Näytetyyppi:

0,5 ml seerumia, Li-hepariiniplasmaa tai EDTA-plasmaa. Eroteltu näyte säilyy jääkaapissa 7 vrk ja pakastettuna -20 °C vähintään 3 kk.

Menetelmä:

ELISA (IgG vasta–aineet)
Herkkyys 92.1 %, spesifisyys 94.6 %.
Vasta-ainetason nousu on havaittavissa aikaisintaan 3–4 viikon jälkeen infektoitumisesta.

Tulkinta:

 • alle 10 TE negatiivinen
 • 10–15 TE raja-arvoinen, suositellaan uusintatestiä 4–6 vk kuluttua
 • yli 15 TE positiivinen

Positiivinen tulos viittaa juuri sairastettuun tai akuuttiin Sarcoptes infektioon.

Lähteet:

Arlian, L.G., Morgan, M.S. A review of Sarcoptes scabiei: past, present and future. Parasites Vectors 10, 297. 2017.

Päivitetty: 11.12.2023

 • Helppoutta elämääsi

  Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
  Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

  Rekisteröidy palveluumme

 • Elintärkeitä vastauksia