Laboratoriokäsikirja

Salmonella

Takaisin hakutuloksiin

Salmonella nopea (PCR) (rehut, ympäristö)

Salmonellat ovat suolistobakteereita, joita esiintyy linnuissa, nisäkkäissä ja matelijoissa sekä oireettomilla kantajilla että infektoituneilla yksilöillä. Salmonella-bakteeri leviää ympäristöön ulosteen mukana. Tuotantoeläimet ja ihmiset voivat saada tartunnan saastuneen veden, rehun tai elintarvikkeen välityksellä.

Suomessa salmonellatilanne on huomattavasti parempi kuin monissa muissa maissa. Kuitenkin, rehuseosten ja monien rehuaineiden valmistuksessa salmonellaa voidaan pitää merkittävimpänä mikrobiologisena vaarana. Rehujen salmonellavalvonnasta löydät lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Salmonella-näytteiden ottamista määrittää Maa- ja metsätalousministeriön asetus rehualan toiminnanharjoittamisesta 1266/2020.

Näytetyyppi:

Rehu-, rehuntuotanto- ja kuljetusympäristönäytteet. Suositusnäytemäärä 25 g rehua tai näytteenottosieni tai vastaava suljettuna puhtaaseen minigrip-pussiin.

Vastausaika:

2–3 arkipäivää. Mahdolliset positiiviset tulokset pyritään vahvistamaan viljelytutkimuksella (viranomaisvaatimusten mukaisesti), joka raportoidaan ja laskutetaan erikseen. Varmistustuloksen vastausaika on 3–5 arkipäivää.

Menetelmä:

Reaaliaikainen PCR (SureTect), varmistus tarvittaessa ISO 65791:2017/A1:2020

Tulkinta:

Positiivinen / Ei todettu

Lähete:

Salmonella (rehut, ympäristö)

Päivitetty: 21.3.2022

 • Palveleva laboratorio

 • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

  Liity joukkoomme

 • Asiakkaamme kertovat:

  "Ensimmäistä kertaa asioin yrityksenne kanssa. Aivan ykkösluokan palvelua kaikin puolin. Etukäteen olin puhelimitse yhteydessä ja sieltä sain asiakaspalvelijalta erittäin hyvät neuvot ja positiivisen tunteen. Kaikki oli valmiiksi suunniteltua ja helpoksi tehtyä, näytepurkit, lähetyslaatikko...
  Vastaus tuloksesta tuli nopeammin kuin olisin osannut edes odottaa. Kiitos siis hienosta palvelusta!
  "