Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Salmonella nopea (PCR) (rehut, ympäristö)

Salmonellat ovat suolistobakteereita, joita esiintyy linnuissa, nisäkkäissä ja matelijoissa sekä oireettomilla kantajilla että infektoituneilla yksilöillä. Salmonella-bakteeri leviää ympäristöön ulosteen mukana. Tuotantoeläimet ja ihmiset voivat saada tartunnan saastuneen veden, rehun tai elintarvikkeen välityksellä.

Suomessa salmonellatilanne on huomattavasti parempi kuin monissa muissa maissa. Kuitenkin, rehuseosten ja monien rehuaineiden valmistuksessa salmonellaa voidaan pitää merkittävimpänä mikrobiologisena vaarana. Rehujen salmonellavalvonnasta löydät lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Salmonella-näytteiden ottamista määrittää Maa- ja metsätalousministeriön asetus rehualan toiminnanharjoittamisesta 1266/2020.

Näytetyyppi:

Rehu-, rehuntuotanto- ja kuljetusympäristönäytteet. Suositusnäytemäärä 25 g rehua tai näytteenottosieni tai vastaava suljettuna puhtaaseen minigrip-pussiin.

Vastausaika:

2–3 arkipäivää. Mahdolliset positiiviset tulokset pyritään vahvistamaan viljelytutkimuksella (viranomaisvaatimusten mukaisesti), joka raportoidaan ja laskutetaan erikseen. Varmistustuloksen vastausaika on 3–5 arkipäivää.

Menetelmä:

Reaaliaikainen PCR (SureTect), varmistus tarvittaessa ISO 65791:2017/A1:2020

Tulkinta:

Positiivinen / Ei todettu

Lähete:

Salmonella (rehut, ympäristö)

Päivitetty: 21.3.2022

  • Helppoutta elämääsi

    Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
    Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

    Rekisteröidy palveluumme

  • Elintärkeitä vastauksia