Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Salmonella nopea (PCR) (liha- ja maitotuotteet, ympäristö)

Salmonellat ovat suolistobakteereita, joita esiintyy linnuissa, nisäkkäissä ja matelijoissa sekä oireettomilla kantajilla että infektoituneilla yksilöillä. Salmonella-bakteeri leviää ympäristöön ulosteen mukana. Tuotantoeläimet ja ihmiset voivat saada tartunnan saastuneen veden, rehun tai elintarvikkeen välityksellä.

Suomen kansallisen salmonellavalvontaohjelman piiriin kuuluvat naudat, siat ja siipikarja sekä niistä saatava liha ja kananmunat. Muita elintarvikkeita ja tuotantoympäristöjä velvoittaa omavalvontaan mm. salmonellan osalta EU:n mikrobikriteeriasetus (N:o 2073/2005, asetus elintarvikkeiden mikrobiologisista vaatimuksista), jolloin näytteet otetaan toimijan oman omavalvontasuunnitelman mukaisesti.

Näytetyyppi:

Liha- ja maitotuotteet, elintarviketuotantoympäristönäytteet. Suositusnäytemäärä 25 g tuotetta tai näytteenottosieni tai vastaava suljettuna puhtaaseen minigrip-pussiin.

Vastausaika:

2–3 arkipäivää. Mahdolliset positiiviset tulokset pyritään vahvistamaan viljelytutkimuksella (viranomaisvaatimusten mukaisesti), joka raportoidaan ja laskutetaan erikseen. Varmistustuloksen vastausaika on 3–5 arkipäivää.

Menetelmä:

Reaaliaikainen PCR (SureTect), varmistus tarvittaessa ISO 65791:2017/A1:2020

Tulkinta:

Positiivinen / Ei todettu

Lähete:

Salmonella (liha- ja maitotuotteet, ympäristö)

Päivitetty: 21.3.2022

  • Palveleva laboratorio

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Erittäin nopeaa ja helppoa asioida teidän kanssa. Näytepaketti toimitettiin kotiin ja näyte oli helppo ottaa ja lähettää analyysiin. Ehdottomasti suosittelen palveluanne."