Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Ruoka-ainereaktiotesti HESKA® koirille (S/HP)

(suomennettu Heskan englanninkielisestä tekstistä)

Eliminaatiodieetti on yksi varteenotettava työväline atooppisten koirien oireiden aiheuttajien selvittämisessä. Joidenkin tutkimusten mukaan koirilla 20–35% kutinasta, joka ei liity vuodenaikavaihteluun, on seurausta ruokareaktioista (Lähteet 1, 2, 3).

Eliminaatiodieetin suunnittelu ei ole helppoa. Ei ole luotettavia kriteereitä siihen, mitä aineksia tulee käyttää tai välttää. Kun eliminaatiodieetti ei toimi kunnolla, pitää tehdä muutoksia. Useat muutokset tekevät dieetin noudattamisesta haasteellisen ja ja sen toimivuutta on hankalampi arvioida.

Uusi Heska Food Reaction Test (FRT) on suunniteltu tunnistamaan seerumitestein parhaat ruokakomponentit käytettäväksi kullekin potilaalle yksilöllisesti.

Miksi ruokareaktiotesti?

Eliminaatiodieetin käyttö perustuu kokeilun ja erehdyksen kautta etenemiseen. Kaupalliset tuotteetkin voivat sisältää jäämiä vältettävistä ainesosista, joita ei mainita tuoteselostuksessa. Uusi Heska Food Reaction Test (FRT) auttaa eläinlääkäriä tunnistamaan ne ruokakomponentit, jotka parhaiten sopivat testatulle potilaalle.

Mitä Heska Food Reaction -testillä testataan?

Food Reaction Test havaitsee yhdessä mittauksessa ruokaongelmiin mahdollisesti liittyviä useita erilaisia markkereita (ruoka-aineita).

Mihin Heska Food Reaction -testiä käytetään?

Testi on tarkoitettu eläinlääkärille apuvälineeksi, jotta eliminaatiodieettiin voidaan valita käyttöön sopivimmat kasvi- ja eläinkunnan tuotteet.

Onko Heska Food Reaction -testi ruoka-aine allergiatesti?

EI. Kyseessä ei ole ruoka-aineallergiatesti.

Milloin suositellaan tekemään Heska Food Reaction -testi?

Atooppinen dermatiitti voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin: ruoka-ainevälitteinen atooppinen dermatiitti (Food Induced Atopic Dermatitis, FIAD) ja ei-ruoka-ainevälitteinen atooppinen dermatiitti (Non Food Induced Atopic Dermatitis, NFIAD)(Lähde 4). Näiden erottaminen tulisi tehdä jo tutkimusten varhaisessa vaiheessa, pitämällä potilasta eliminaatiodieetillä 6–8 viikkoa. Tämän jälkeen potilas altistetaan aiemmin syötetylle ravinnolle, jotta voidaan havaita eliminaatiotestin mahdollinen parantava vaikutus potilaaseen.

Testi voi olla myös työkalu selvittämään potilaan ruoansulatuskanavan haitallisia ongelmia (oksentelu, ripuli, löysät ulosteet, ilmavaivat).

Heska Food Reaction -testin tulokset

Tulokset ilmaistaan yksikössä ”food reaction units/ruoka-ainereaktioyksiköissä” ja arvot ovat tyypillisesti välillä 0–250. Testiin ei ole referenssi- eikä cut off -arvoja. Jokainen potilas arvioidaan yksilönä. Reaktiot tulkitaan yksilöittäin pohjautuen kokonaisuuteen, eli kaikkien testattujen ruoka-aineiden tuloksiin. Komponentit, jotka antavat heikoimman reaktion, suositellaan käytettäväksi potilaan eliminaatiodieetissä.

Vaikuttavatko ristireagoivat hiilihydraattiosat Carbohydrate Determinants, CCDs) ruokatestiin?

Kyllä, ristireagoivat hiilihydraatit vaikuttavat in vitro -testiin. Jotkin tutkimukset ovat arvioineet ristireagoivien hiilihydraattiantivasta-aineiden määrää kasvisruuassa (5,6). Heska Food Reaction -testissä ristireagoivat hiilihydraatit on poistettu, jotta niiden vaikutus testituloksiin voidaan välttää.

Millainen näytetyyppi tarvitaan?

Seerumi tai Li-hepariiniplasma, 2 ml

Heska Food Reaction -testin tulosten tulkinta

Tulokset on ilmaistu matalista korkeisiin arvoihin helpottaen lukemista ja tulkintaa. Matalimmat luvut on alleviivattu kuvastaen niiden soveltuvuutta potilaan ruoka-ainekomponentteina. Matalasti reagoivat komponentit ovat siis niitä, mitä suositellaan potilaan dieetiksi testin perusteella.

Tutkittavat ruoka-aineet

Eläinproteiinit
Lehmän maito
Nauta
Sika
Lammas
Kani
Kalkkuna
Kana
Kananmuna
Kalaseos (turska, pallas ja kampela)
Lohi
Tonnikala
Nieriä

Kasvikomponentit
Vehnä
Ohra
Kaura
Maissi
Riisi
Soijapapu
Bataatti
Peruna
Vihreä papu
Herne
Porkkana
Hiiva

Lähteet:

1. Cutaneous manifestations of food hypersensitivity. Carlotti D.N. Veterinary Allergy, 1st ed. 2014 John Wiley & Sons, Ltd. Ch 16, 108-114.
2. Prevalence of adverse food reactions in 130 dogs in Italy with dermatological signs: a retrospective study. Proverbio D. et al. Journal of Small Animal Practice 2010; 51: 370-374.
3. A prospective study on canine atopic dermatitis and food-induced allergic dermatitis in Switzerland. Picco F. et al. Veterinary Dermatology 2008; 19: 150-155.
4. A prospective study on the clinical features of chronic canine atopic dermatitis and its diagnosis. Claude Favrot, et al. Veterinary Dermatology, 2010; 21: 23–31.
5. Human IgE Antibodies Against Cross-Reactive Carbohydrate Determinants. Hemmer W. P. Kosma and S. Mueller-Loennies (eds.), Anticarbohydrate Antibodies, DOI 10.1007/978-3- 7091-0870-3_8, Springer-Verlag/Wien 2012.
6. Ballmer-Weber BK, Wüthrich B, Wangorsch A, Fötisch K, Altmann F, Vieths S (2001) Carrot allergy: double-blinded, placebo-controlled food challenge and identification of allergens. J Allergy Clin Immunol 108:301–307.

  • Helppoutta elämääsi

    Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
    Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

    Rekisteröidy palveluumme

  • Elintärkeitä vastauksia

  • Vieraile T-paitakaupassa

    Sieltä löydät huippusuositut eläinpaitamme.

    Siirry kauppaan