Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Rotavirus A (qPCR)

Tilattavissa vain osana ripulipaketteja.

Rotavirus on kosketuksen välityksellä tarttuva ripulia aiheuttava virus. Rotavirusta esiintyy montaa eri seroryhmää, joista Rotavirus A on yleisin. Samaan seroryhmään kuuluvat virukset voidaan vielä jakaa alaryhmiin ja serotyyppeihin. Rotavirus voi tarttua lajien välillä, ja myös ihmiseen, etenkin pieniin lapsiin. Myös eläimillä suurin riski sairastumiseen on nuorilla yksilöillä (koira: alle 12 vk pennuilla, nauta: alle 2 viikon ikäiset vasikat), mutta aikuisetkin yksilöt voivat sairastua esimerkiksi hyvin saastuneessa ympäristössä tai immuunijärjestelmän heikentymisen vuoksi. Virus leviää kosketustartuntana ulosteiden välityksellä.

Yleensä melko lievä, mutta vetinen ripuli voi johtaa pahaan nestehukkaan ja painon putoamiseen. Usein eläimeltä häviää myös ruokahalu ja se on hyvin väsynyt.

Jälkeläiset voivat saada emonmaidosta vasta-aineita virusta vastaan. Rotavirusta vastaan ei ole lääkkeitä, mutta vasikoita voidaan rokottaa sitä vastaan passiivisesti ternimaidon välityksellä (tiineiden hiehojen ja lehmien aktiivinen immunisointi). Hoidossa tärkeintä on nestetasapainon ylläpito suonensisäisellä nesteytyksellä ja sairastuneen eläimen eristäminen terveistä yksilöistä.

Vastausaika:

1–4 arkipäivää

Näytetyyppi:

Ulostenäyte. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.

Menetelmä:

qPCR

Tulkinta:

pos/neg

Päivitetty: 26.1.2024