Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Rikastusviljely, tunnistus, herkkyys virtsasta (aerobi) (UC)

Virtsan bakteeriviljely tehdään virtsatieinfektiota epäiltäessä. Rikastusviljelyn virtsalle voi valita silloin, jos epäillään esiintyvän bakteerin olevan heikko- tai hidaskasvuinen (esimerkiksi potilas on ollut antibioottikuurilla), jolloin bakteeria ei välttämättä saada ilmi tavallisessa viljelyssä. Rikastuksen kautta heikentynyt bakteeri saadaan isommalla todennäköisyydellä esiin.

Huolellisesti ja puhtaasti otettu näyte on oleellinen tulosten oikeellisuuden kannalta. Näytteet säilytetään jääkaappilämpötilassa ja toimitetaan laboratorioon mahdollisimman nopeasti.

Huom. Laboratoriomme turvatason ja lainsäädännön mukaisesti voimme viljellä ja tunnistaa STM:n asetuksen 748/2020, biologinen tekijä luokitus 1–2 mukaisia bakteereja ja sieniä.

Ilmoitettavista eläintaudeista on ilmoitusvelvollisuus laboratoriolla, eläinlääkärillä ja omistajalla. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Vastausaika:

3–8 vrk. Kasvun ilmetessä lajitunnistus ja herkkyysmääritys vastataan mahdollisimman pian. Negatiivinen tulos vastataan 7 vrk kasvatuksen jälkeen.

Näytetyyppi:

Virtsanäyte säilöntäaineellisessa putkessa esim. urine CCM- tai culture-putki. Suosituksena kystosenteesinäyte, säilyvyys 3 vrk.

Mainitse lähetteessä näytteenottotapa, mahdollinen mikrobilääkitys sekä muut oleelliset esitiedot –tiedot auttavat laboratoriota löytämään todelliset taudinaiheuttajat.

Menetelmä:

Viljely: Kvantitatiivinen viljely non-selektiiviselle elatusaineelle. Rikaste ja viljely non-selektiiviselle elatusaineelle. Todennäköiset patogeenit tunnistetaan, ei tyypitetä. Tulkinta tulee aina suhteuttaa kliiniseen kuvaan.

Herkkyys: Agardiffuusioon perustuva kiekkoherkkyysmenetelmä. Jos toivot testattavaksi jotakin tiettyä antibioottia, merkitse tieto lähetteelle.

Testaamme ja vastaamme mahdolliset resistenssibakteerilöydökset infektiokannoista (Enterobakteereiden osalta ESBL ja AmpC sekä Stafylokokkien osalta MRSA ja MRSP -testaus) ja lähetämme lakisääteisesti vaadittavat kannat Ruokavirastoon.

Tulkinta:

Tulos ilmoitetaan bakteerilajitasolla ja herkkyydet S-, I-, R-arvoina:
S = herkkä
I = intermediate
R = resistentti

Virhelähteet:

  • Kontaminoitunut näyte
  • Vanhentunut näyte tai väärin säilytetty näyte
  • Näyte on otettu tai toimitettu väärin
  • Mikrobilääkintä

Päivitetty: 24.5.2024