Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Proteiinit aspiraatista (esim. nivel-/selkäydinneste)

Epänormaalissa tilanteessa veren proteiineja päätyy kehon muihin nestetiloihin, jolloin niiden proteiinipitoisuus nousee lähemmäs verenkierron vastaavaa. Pitoisuuden nouseminen voi liittyä näytteenottopaikasta riippuen erilaisiin tautitiloihin, kuten tulehdukseen tai neoplasiaan. Virheellisiä korkeita tuloksia aiheuttaa vuoto näytteenottotilanteessa joko veren- tai lymfa-kierrosta.

Normaali aspiraatti on kirkasta ja siinä on vähän soluja. Väri- ja sameusmuutokset viittaavat tautitilaan ja vaativat jatkotutkimuksia.

Selkäydinnesteen proteiinipitoisuuden määritystä käytetään mm. neurologisten ongelmien diagnosoinnissa.

Vastausaika:

2-3 arkipäivää (yhteistyössä IDEXX-laboratorion kanssa)

Näytetyyppi:

Aspiraattia 1 ml EDTA-putkessa. Voidaan analysoida myös erotteluputkessa lähetetystä näytteestä, mutta tällöin on huomioitava, että mahdollisen hyytymisen seurauksena fibriini ei ole enää mitattavissa. Näytteen säilyvyys riippuu näytetyypistä. Aina suositellaan näytteen lähettämistä mahdollisimman nopeasti ja säilyttämistä kylmässä. Esimerkiksi selkäydinneste säilyy huoneenlämmössä 1 vrk, jääkaapissa 4 vrk ja pakastettuna -20 °C vähintään 3 kk. Bakteerien määrä näytteessä vaikuttaa merkittävästi näytteen säilyvyyteen.

Menetelmä:

Fotometria

Lähteet:

The Merck Veterinary Manual
Vetstream
William Vernau. Cerebrospinal Fluid Assessment in Dogs and Cats. 50° Congresso Nazionale Multisala SCIVAC, 2005
https://www.vetstream.com/canis/Content/Lab_test/lab00275.asp

Päivitetty: 13.6.2024