Laboratoriokäsikirja
Tutkimukset aakkosjärjestyksessä
Plasmapankki hevosille
Hevosten plasmapankki
Movet tarjoaa tutkitusti laadukasta plasmaa varsojen vasta-ainepuutoksen hoitoon.
Luovuttajahevosten valinnassa noudatamme Ruokaviraston ohjeistusta. Eläinlääkäri on tehnyt luovuttajille terveystarkastuksen ja laboratorio on tarkistanut plasman vasta-ainepitoisuuden kvantitatiivisella mittauksella. Tieto plasman IgG-pitoisuudesta toimitetaan plasman mukana.
Plasman hinnat löydät hinnastosta
Plasman tilaaminen
- Tilaa plasma soittamalla laboratorion aukioloaikoina numeroon 050 502 0770
- Kiireettömän plasmatilauksen voit tehdä nettilomakkeella
- Yksi pussi sisältää 350–450 ml plasmaa
- Toimitus veloitetaan erikseen
Plasman toimitus
Plasmaa toimitetaan laboratorion aukioloaikoina. Erikseen sovittaessa plasmaa pystyy hakemaan laboratoriolta myös iltaisin ja sunnuntaisin.
Voit hakea plasmaa suoraan laboratoriolta. Toimitamme plasmaa kauemmas postin kautta. Toimitus ei sisälly plasman hintaan, vaan se veloitetaan erikseen.
Plasmansiirto varsalle (plasmainfuusio)
Plasmaa annetaan yleensä varsalle, jolla on täydellinen tai osittainen vasta-ainepuutos. Puutos voi johtua muun muassa seuraavista syistä:
- Emä on valuttanut eniten vasta-aineita sisältänyttä ternimaitoa jo ennen syntymää
- Ternimaito on ollut huonolaatuista
- Varsa ei osaa/jaksa nousta juomaan riittävän ajoissa (vasta-aineet imeytyvät korkeintaan 12 h syntymän jälkeen)
- Vasta-aineet eivät syystä tai toisesta ole imeytyneet varsan suolistosta
Infuusio
Eroteltu plasma säilytetään ja toimitetaan pakastettuna ellei toisin sovita. Plasman säilyvyys on pakastettuna 3 vuotta keräämisestä. Plasmapusseissa näkyvä alkuperäinen päiväys-merkintä koskee pussin käyttöä plasman valmistamiseen, eikä vaikuta sen jälkeen plasman säilyvyyteen. Sulatettua plasmaa ei saa pakastaa uudelleen ja se säilytetään jääkaapissa, mikäli infuusiota ei tehdä heti sulatuksen jälkeen.
Jäisiä plasmapusseja tulee käsitellä varoen, sillä ne murtuvat helposti. Etenkin infuusioportit voivat katketa jäisinä.
Ennen infuusiota pakastettu plasma sulatetaan ja se lämmitetään kehon lämpöiseksi esimerkiksi vesihauteessa (37 °C). Sulatusta ei saa tehdä mikroaaltouunissa.
Annostelu tehdään jugularis-laskimon kautta aseptisesti. Käytetään infuusioon tarkoitettua plasmansiirtoletkua, jossa on suodatin mahdollisten mikrohyytymien poistamiseksi.
Ennen Infuusiota varsan yleiskunto tarkistetaan: mitataan ruumiinlämpö, auskultoidaan sydän ja keuhkot/hengitystiet sekä tarkistetaan limakalvojen väri.
Ensimmäinen pussi (n. 350 ml) tiputetaan varovaisuutta noudattaen ja mahdollisia siirtoreaktioita seuraten: sydämen syke, mahdolliset rytmihäiriöt, hengitysfrekvenssi, lämpötila. Mikäli oireita ilmenee, hidastetaan infuusionopeutta tai oireiden vakavuudesta riippuen, pysäytetään infuusio välittömästi.
Suositeltava annos on 10–20 ml plasmaa/kg/tunti, jolloin 45–50 kg varsalle voidaan annostella 1 yksikkö (1 l) 30 minuutissa. Yksi yksikkö muodostuu 3 pussista. Tiputusnopeus tulee harkita aina tapauskohtaisesti riippuen varsan yleiskunnosta.
Annostelun jälkeen otetaan seerumi- tai Li-hepariininäyte IgG-pitoisuuden mittaamista varten. Mittaus kuuluu plasmayksikön hintaan. Mikäli IgG-pitoisuus on liian alhainen, annostellaan seuraava yksikkö. Yksi plasmayksikkö (3 pussia) nostaa IgG-pitoisuutta yleensä 300–500 mg/dl, mutta tulehdustilanteessa saavutettu taso voi laskea. Yksiköiden annostelun välin tulisi olla vähintään 6 tuntia.
Lähteet
ELL Sokka Johanna
Demodex klinikkaeläinhoitajien ry:n jäsenlehti, Heino Päivi: Hevosten veripankki Yliopistollisessa Eläinsairaalassa.
Movet
Kiitokset
Plasmapankin toiminnan aloittamisen mahdollisti Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu välinelahjoituksellaan.
Kiitos kuuluu luonnollisesti myös veren keräämisen hoitaneelle eläinlääkärille hoitajineen sekä hevosensa luovuttajiksi ilmoittaneille omistajille.
Päivitetty: 1.9.2023