Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

PCV2 Porcine Circovirus tyyppi 2 (qPCR) (B/EP/S/F/nukkatikku)

Sikojen sirkovirus 2 kuuluu sirkovirusten sukuun ja on lipidivaipaton yksijuosteinen DNA-virus. Sirkovirus yhdistetään niin kutsuttuun PMWS syndroomaan (Postweaning Multisystemic Wasting Syndrome).

PCV 2:lle altistuvat pääasiallisesti vieroitusikäiset porsaat, noin 6–8 viikon iässä. Altistavina tekijöinä pidetään esimerkiksi liian varhaista vieroitusta ja ternimaidon vähäistä saantia. Oireita ovat laihtuminen, kuumeilu, ruokahaluttomuus, hengitysongelmat, ripuli sekä yskä. Harvoissa tapauksissa saattaa esiintyä myös keskushermosto-oireita. Sairastuneissa porsaissa kuolleisuus saattaa olla hyvinkin korkea. Virustauti on todella tehokas leviämään. Se erittyy kaikkiin sian eritteisiin ja leviääkin näiden mukana tehokkaasti. PCV 2:lle on olemassa tehokkaita rokotteita, jotka suojaavat suhteellisen hyvin taudilta.

PCV 2:n tunnistamiseen käytetään PCR menetelmää, jolla tunnistetaan patogeenin DNA:ta infektioalueelta otetusta näytteestä.

Vastausaika:

1–4 arkipäivää

Näytetyyppi:

Nukkatikkunäyte ulosteesta, nielusta, nenästä tai silmäeritteestä, EDTA-veri, seerumi. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.

Mikäli eläin on rokotettu viimeisen kuukauden aikana elävää taudinaiheuttajaa sisältävällä rokotteella, voi rokote aiheuttaa vääriä positiivisia tuloksia.

Menetelmä:

DNA-tekniikat (qPCR)

Tulkinta:

pos/neg

Päivitetty: 3.5.2022

  • Palveleva laboratorio

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Helppo ja nopea sähköisen lähetteen tekeminen. Vastauksista saa s-postiin ilmoituksen, joka on loistavaa!! Erittäin hyvää palvelua!!"