Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Oestronisulfaatti (hevonen, aasi, lehmä, vuohi) (S/HP)

Oestronisulfaatti on estronihormonin esteri, joka itsessään on elimistössä inaktiivinen. Tammoilla oestronisulfaattimääritystä käytetään herkkänä tiineysmarkkerina. Se on ainut verestä mitattava tiineysmarkkeri, joka reagoi vain elävään sikiöön. Taso myös laskee muutamassa päivässä, mikäli sikiö kuolee. Tutkimusta voidaan käyttää tiineyden toteamiseen myös lehmillä ja aaseilla, sekä vuohilla valeraskauden erottamiseen todellisesta tiineydestä.

Ruunilla määritystä voidaan hyödyntää piilokivesdiagnostiikassa. Sen herkkyys kiveskudoksen tunnistamisessa on 96 %. Aaseille tai alle 3 vuotiaille määritystä ei kannata käyttää, koska niillä oestronisulfaattitasot ovat joka tapauksessa matalat. Tämä johtaa herkästi vääriin negatiivisiin tuloksiin. Mikäli mittaus kuitenkin tehdään ja tulos on korkea, on se merkitsevä.

Vastausaika:

2–3 viikkoa

Näytetyyppi:

Seerumia tai Li-hepariiniplasmaa 1 ml.

Viitearvot:

  • Tiine tamma yli 110 vrk: > 100 ng/ml
    • Normaalikierrossa oestronisulfaattitaso voi erityspiikeissä nousta tasolle 40 ng/ml. Taso laskee lähelle basaaliarvoa abortin jälkeen ja noin vuorokausi ennen synnytystä. Aaseilla taso laskee jo aiemmin, noin kuukausi ennen synnytystä.
  • Ori: > 10 ng/ml
  • Piilokives: > 0.4 ng/ml
  • Ruuna: < 0.4 ng/ml

Menetelmä:

ELISA (yhteistyölaboratorio)

Lähteet:

LipHook Equine Hospital, Lab book. DIAGNOSIS OF PREGNANCY ja DIAGNOSIS OF CRYPTORCHIDISM
http://thehormonelab.com/handbook/pregnancy-tests/equine-oestrone-sulphate-pregnancy-test

Päivitetty: 5.3.2020