Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Naudan Coronavirus pikatesti (F)

Naudan coronavirus infektoi yleensä talviaikaan (sisäruokintakauden aikana) aiheuttaen ripulia tai hengitystie-oireita. Sisäruokintakauden aikana virus selviää hyvin navettaympäristössä, jossa on kosteaa ja lämmintä sekä vähän UV-valoa. Infektio on aikuisilla naudoilla harvoin kuolemaan johtava, mutta vasikoilla kuolleisuus voi olla korkea. Tuottajalle virusinfektiot aiheuttavat taloudellista tappiota menetettyinä vasikoina, kasvun hidastumisena ja maidon tuotannon alenemisena.

Naudan coronavirus lisääntyy voimakkaasti nopeasti jakautuvissa soluissa (suolisto, hengitystiet) aiheuttaen 3–21 vrk ikäisille vasikoille voimakasta hyvin vetistä/veristä ripulia. Ripulissa vasikka menettää nopeasti elektrolyyttejä, elimistö menee asidoosiin ja hypoglykemiseen tilaan, jolloin seurauksena voi olla nopea menehtyminen. Ripuli kestää yleensä 2–6 päivää.

Infektioon voi liittyä myös hengitystieoireita, jotka ilmenevät lievänä sierainvuotona tai yskimisenä. Yleisimmin virus infektoi 2–16 viikon ikäisiä nautoja. Virusinfektio altistaa helposti bakteeritulehduksille. Oireilevat vasikat levittävät voimakkaasti virusta ympäristöönsä, minkä vuoksi ne tulisi pyrkiä eristämään muusta karjasta.

Sairastettuaan eläin muodostaa vastustuskyvyn virukselle 1–5 vuodeksi. Osa karjasta voi jäädä viruksen kantajiksi, jolloin infektio voi puhjeta uudelleen eläimissä, jotka eivät sitä vielä ole sairastaneet.

Vastausaika:

Näytteensaapumispäivänä.

Näyte:

Mahdollisimman tuore ulostenäyte, muutama gramma (teelusikallinen). Säilytys jääkaapissa kunnes postitetaan.

Menetelmä:

Antigeenin tunnistava pikatesti omassa laboratoriossa. Testin herkkyys 96,7 % ja spesifisyys 99,9 %.

Tulkinta:

Pos./neg.

  • Suomalaista palvelua

  • Sieltä saat tuoreinta tietoa ja uusimmat kuulumisemme.

    Liity joukkoomme

  • Asiakkaamme kertovat:

    "Ystävällinen palvelu. Nopea ja tehokas toiminta. Helppo olla yhteydessä ja saa tulokset sekä vastaukset kysymyksiinsä nopeasti ja tehokkaasti."