Laboratoriokäsikirja

Tutkimukset aakkosjärjestyksessä

Takaisin hakutuloksiin

Mycoplasma spp (qPCR)

Mykoplasmat ovat pieniä soluseinättömiä bakteereita, joita voidaan vain harvoin tunnistaa normaalissa bakteeriviljelyssä niiden vaatimien erikoisolosuhteiden vuoksi. Viljelyä varten näytteet olisi myös lähetettävä erityisissä putkissa bakteereiden elinkelpoisuuden takaamiseksi. PCR menetelmällä tehtävää tunnistusta varten solujen ei tarvitse olla hengissä enää laboratorioon saapuessaan. Toisaalta tuloksia tulkitessa täytyy huomioida myös se, että menetelmä tunnistaa kuolleetkin solut. Soluseinättömyytensä vuoksi mykoplasmat ovat resistenttejä monille antibiooteille, ja niiden tiedetään infektoivan kaikkia eläinlajeja.
Mykoplasmalajeja tunnetaan runsaasti ja suurinta osaa eläimistä voi infektoida suuri määrä lajeja. Esimerkiksi koirien hengitystieinfektioista on tunnistettu 15 mykoplasmalajia (Acholeplasma laidlawii, Mycoplasma arginini, Mycoplasma bovigenitalium, Mycoplasma canis, Mycoplasma cynos, Mycoplasma felis, Mycoplasma feliminutum, Mycoplasma gateae, Mycoplasma haemocanis, Mycoplasma edwardii, Mycoplasma molare, Mycoplasma maculosum, Mycoplasma opalescens, Mycoplasma spumans ja Ureaplasma canigenitalium). Siksi lajispesifiset tutkimukset voivat johtaa vääriin negatiivisiin tuloksiin.

Toisaalta mykoplasmoja löytyy myös terveiden eläinten limakalvoilta, joten tulosten tulkinta on tehtävä kliiniset oireet huomioiden. Osalla lajeista on myös taipumusta biofilmin muodostukseen. Mykoplasmoja on eristetty myös esimerkiksi kenneleiden hengitysilmasta, mikä viittaa siihen, että bakteeri voi tiheässä populaatiossa levitä myös ympäristön välityksellä. Lisäksi ne liittyvät usein monilajisiin infektioihin. Oireeton infektio voikin altistaa eläimen muille taudinaiheuttajille, ja pitkittää ja pahentaa niiden aiheuttamia oireita. Tulkinnan helpottamiseksi näytteet kannattaakin ottaa esimerkiksi hengitystieinfektiota epäiltäessä mahdollisimman puhtaasti alahengitysteistä, joissa terveellä eläimellä ei pitäisi mykoplasmoja esiintyä.

Vastausaika:

1–4 arkipäivää

Näytetyyppi:

Nukkatikkunäyte otettuna mahdollisimman puhtaasti oireilevalta alueelta esimerkiksi silmän sidekalvolta tai hengitysteistä. Voidaan tutkia myös mm. nivelnestenäytteestä. Näyte säilyy jääkaapissa 10 vrk.

Menetelmä:

qPCR

Tulkinta:

pos/neg

Lähteet:

Chalker VJ, Owen WM, Paterson C, Barker E, Brooks H, Rycroft AN, Brownlie J. Mycoplasmas associated with canine infectious respiratory disease. Microbiology. 2004;150:3491-7
Nelson RW, Couto CG. Small Animal Internal Medicine. Elsevier Health Sciences. 2014.
Gober M, McCloskey R. CANINE INFECTIOUS RESPIRATORY DISEASE (CIRD) Management of outbreak situations. Technical bulletin, Zoetis. August 2013.
Graham JE. Blackwell’s Five-Minute Veterinary Consult: Avian. John Wiley & Sons. 2016.
Cote E. Clinical Veterinary Advisor: Dogs and Cats. Elsevier Health Sciences. 2014.
McAuliffe L, Ellis RJ, Miles K, Ayling RD, Nicholas RA. Biofilm formation by mycoplasma species and its role in environmental persistence and survival. Microbiology. 2006 Apr;152:913-22.

Päivitetty: 26.1.2024

  • Helppoutta elämääsi

    Rekisteröitymällä asiakkaaksemme pääset käyttämään palveluitamme helposti ja nopeasti sähköisesti, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
    Rekisteröityminen on täysin ilmaista.

    Rekisteröidy palveluumme

  • Elintärkeitä vastauksia